PATIENTENVERENIGING FREYA

Zorgverzekeraars laten fertiliteitspatiënten in de kou staan.

Zorgverzekeraars laten fertiliteitspatiënten in de kou staan.

Geen overgangsperiode, geen rekening houdend met de periode dat men al op de wachtlijst heeft gestaan voor IVF, beperkte tijd om te oriënteren op overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, geen duidelijkheid over vergoeding van hormoonpreparaten en andere behandelingen dan IVF, bij de apotheek grote bedragen zelf moeten voorschieten zonder garantie dat men het vergoed krijgt. Dit zijn problemen waar patiënten met vruchtbaarheidsproblemen momenteel tegenaan lopen.

Veel zorgverzekeraars hebben de kosten voor
vruchtbaarheidsbehandelingen, die sinds 1 januari niet meer in het ziekenfonds zitten, niet of slechts gedeeltelijk opgenomen in de aanvullende pakketten.
Overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, die wel vergoedt, is ook lastig want op nieuwe verzekerden kan medische selectie worden toegepast. Als blijkt dat men al een vruchtbaarheidsprobleem heeft, wordt men geweigerd voor de aanvullende verzekering, of vergoeding is pas mogelijk na een jarenlange wachttijd.

Ziekenfondsverzekerden die medische hulp nodig hebben om zwanger te worden moeten nu grote bedragen zelf betalen. De kosten van een IVF behandeling bedragen ca. 1250 Euro en voor de hormonen komt daar nog eens een bedrag van tussen de 1100 en 1900 Euro bij. Ook de kosten van hormonen voor andere behandelingen kunnen tot hoge bedragen oplopen, variërend van enkele honderden tot meer dan 1000 Euro per maand. Deze financiële perikelen en onzekerheden komen bovenop de moeilijke en onzekere periode waar deze mensen toch al doorheen gaan.

Het is problematisch om duidelijkheid te krijgen over de vergoedingen. Door het besluit van de regering om voortaan de eerste IVF behandeling en alle medicatie van overige fertiliteitsbehandelingen niet meer te vergoeden, evenals het late tijdstip waarop de wijzigingen officieel bekend gemaakt zijn, hebben zorgverzekeraars zich nauwelijks kunnen voorbereiden. Hun medewerkers weten nog niet goed hoe ze ermee om moeten gaan en in veel gevallen is er zelfs nog geen beleid. Ook particulier verzekerden krijgen hiermee te maken en tasten nog in het duister. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen is de vergoeding gerelateerd aan het ziekenfondspakket. Nu vanuit het ziekenfonds niet meer vergoed wordt, moeten de maatschappijen vaststellen of ze hun beleid hieraan conformeren. Patiënten krijgen de boodschap dat ze het moeten afwachten. Ze moeten zelf betalen of hun behandeling uitstellen tot ze zekerheid krijgen.

Freya, de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek Wijchen, 29 januari 2004