Universiteit Maastricht

Trefwoorden: Groepsteams in de residentiële jeugdhulpverlening, Jeugdhulpverlening, Kwaliteitsontwikkeling jeugdhulpverlening

Dubbelpromotie dhr. T.C.A.G. Rasenberg en dhr. J.H.R. Weijenberg

In de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.


Titel: "Groepsteams in de residentiële jeugdhulpverlening; Een onderzoek naar de verbetering van het teamfunctioneren na een integratieve teamtraining".


Promotores: Prof.dr. F.J.N. Nijhuis; Prof.dr. A.Th.G. van Gennep.

Vrijdag 30 januari 2004, 12.00 uur

De kwaliteit van de residentiële jeugdhulpverlening wordt in belangrijke mate bepaald door het functioneren van de groepsteams. Onderzoek naar de aspecten die bepalend zijn voor het teamfunctioneren is een nog onontgonnen terrein. Dit geldt eveneens voor onderzoek naar trainingsmodellen waarmee het teamfunctioneren kan worden verbeterd. Voor de verbetering van het teamfunctioneren hebben de onderzoekers een integratief trainingsmodel ontwikkeld. In het onderzoek is nagegaan of de teamaspecten, die bepalend zijn voor het teamfunctioneren, na de integratieve teamtraining zijn verbeterd. De onderzoeksresultaten bevestigen de positieve werking van het trainingsmodel.

Het proefschrift verschijnt in een handelseditie. Tegelijkertijd wordt een praktijkboek uitgebracht, zowel in het Nederlands als in een geactualiseerde Duitse versie.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Limburg.