Universiteit van Amsterdam

Ziekteverzuim door psychische klachten


Promotie Geneeskunde


vrijdag 30 januari 10.00 uur

Overspanning, burnout, depressies en angststoornissen zijn veel voorkomende psychische klachten en belangrijke oorzaken van ziekteverzuim. Karen Nieuwenhuijsen meet in haar proefschrift de kwaliteit van de sociaal-medische begeleiding door bedrijfsartsen, met name in relatie tot de verzuimduur. Ze adviseert bedrijfsartsen de sociaal-medische begeleiding conform de richtlijnen uit te voeren, en werknemers bij het eerste consult te vragen naar de eigen verwachtingen ten aanzien van de duur van het verzuim. Werkgevers zouden arbodiensten moeten contracteren die hun bedrijfsartsen ook in de gelegenheid stellen conform de richtlijnen te werken. Leidinggevenden wordt daarnaast aangeraden om vooral regelmatig contact te hebben met werknemers die verzuimen vanwege psychische klachten.

Mw. K. Nieuwenhuijsen: Employees with common mental disorders: from diagnosis to return to work. Promotor is prof. dr. F.J.H. van Dijk.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.