Universiteit van Amsterdam

Risico op bloedingen bij de behandeling van trombose


Promotie Geneeskunde


vrijdag 30 januari 12.00 uur

Vitamine K-antagonisten worden gebruikt bij de behandeling van mensen met trombose. Een belangrijke bijwerking van deze antistollingsmedicijnen is echter dat zij het risico op bloedingen kunnen verhogen. Een gevreesde complicatie van de behandeling met antistollingsmedicijnen is een hersenbloeding. Mensen die werden opgenomen met een hersenbloeding terwijl zij aspirine namen, bleken veel slechter af dan patiënten die geen antistolling of vitamine K-antagonisten gebruikten. MRI kan ingezet worden om microbloedingen (oude hersenbloedingen die geen symptomen hebben gegeven) te ontdekken. Bij Parkinson-patiënten bleken minder microbloedingen voor te komen dan bij mensen met een symptomatische hersenbloeding.

J.F. van der Heijden: Risk factors for bleeding during treatment with anti-thrombotics. Promotoren zijn prof. dr. P.H. Reitsma en prof. dr. M. Vermeulen.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.