Universiteit van Amsterdam

Angst voor de tandarts


Oratie Tandheelkunde


vrijdag 30 januari 14.30 uur

Prof. dr. A. de Jongh, bijzonder hoogleraar Angst- en gedragsstoornissen in de tandheelkundige praktijk: Lijdt en mijdt: over enkele bijzondere aspecten van de bijzondere tandheelkunde.

Geschat wordt dat ruim 800.000 Nederlanders geen tandarts bezoeken omdat ze bang zijn. Hoe ontstaat deze angst, wat zijn de kenmerken en verschijnselen en wat zijn de implicaties daarvan voor de patiënt en het tandheelkundig handelen? En natuurlijk: wat valt eraan te doen? Overigens is angst maar één van de problemen van psychische aard, waarmee de tandarts in zijn werk kan worden geconfronteerd. Andere relevante categorieën worden gevormd door patiënten met een verstandelijke beperking, psychopathologische aandoeningen en onverklaarde tandheelkundige klachten. Wat te denken van mensen die aangeven pijn te hebben, maar waarbij het de tandarts domweg niet lukt om de oorzaak vast te stellen? Of diegenen die al hun amalgaamvullingen willen laten verwijderen, omdat ze zeggen er ziek van te zijn? Zit het probleem inderdaad in de mond of zit het tussen de oren? Voor de tandarts is inzicht in dergelijke problematiek belangrijk, omdat hiermee voorkomen kan worden dat behandelaar en patiënt verstrikt raken in een patroon van uitgebreide, overbodige diagnostiek en zinloze of onomkeerbare ingrepen.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.