De Balie

Laten we welzijn? 30 januari, 15.00 uur - in deBalie

Debat met Paul Schnabel (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau), Gabriel van den Brink (onderzoeker), Jos van der Lans (publicist), Gert Jan Cornel (directeur van de Leidse Welzijnsinstelling), Crista Vonkeman (directeur DISC Rotterdam), Peter van Lieshout (voormalig directeur generaal Ministerie van Volksgezondheid) en Marius Ernsting (directeur Humanitas).

Op 30 januari organiseert TSS, Tijdschrift voor de Sociale Sector, een discussie in De Balie in Amsterdam over de toekomst van welzijn. Naar aanleiding van TSS nummer 12 uit 2003, "De verzorging van welzijn" gaat een aantal experts in op de vraag wat de betekenis van welzijn nog is, nu het in de landelijke politiek definitief in onbruik is geraakt.

Er lijkt door dat verdwijnen van welzijn een grote kloof tussen landelijk en lokaal sociaal beleid te ontstaan. De lokale welzijnsinstellingen proberen hard zich om te vormen tot moderne dienstverleningsorganisaties die zich richten op specifieke doelgroepen. Sommige slagen daar in, andere niet. Wat betekent het voor hun werk dat sociale problemen tegenwoordig vooral in termen van zorg en veiligheid worden uitgedrukt, dat mensen van hoog tot laag liever over maatschappelijke zorg spreken dan over welzijn? Kan het welzijn, ook als het lokaal goed draait, ooit nog een rol spelen op de politieke agenda? En zal het nog mogelijk zijn het werk in buurten en wijken te systematiseren en onderzoeken nu welzijn als een ontactisch begrip is weggezet?

Tegelijkertijd kun je je afvragen of rouw wel op zijn plek is bij het afscheid van welzijn. In het afgelopen decennium is veel traditioneel welzijnswerk al overgenomen door andere maatschappelijke instanties als politie en onderwijs en hebben de welzijnsorganisaties zich steeds dienstbaarder opgesteld. Zijn zorg en veiligheid effectievere termen om samenlevingsproblemen in onder te brengen dan het onmodieuze welzijn, of blijft welzijn de enige manier om juist het maatschappelijke terrein tussen justitie en gezondheidszorg te benoemen?

Paul Schnabel ondervraagt een selecte groep denkers en doeners uit de sociale sector én de zaal over deze kwesties, op 30 januari van 15.00 uur tot 17.00 uur in De Balie in Amsterdam. Aanmelden kan via 020 55 35 100. Entree gratis.


---