Gemeente Haarlem


26 januari 2004

21/2004
Gemeente Haarlem, sector Stadsbeheer

Persbericht


Gerenoveerd plein bewijst: samenwerking tussen omwonenden en gemeente werpt vruchten af

Vrijdag 30 januari a.s. opent Jur Visser, wethouder stadsdelen centrum en Schalkwijk, het geheel gerenoveerde plein aan de Leliestraat. De renovatie is tot stand gekomen door een succesvolle samenwerking tussen omwonenden en de gemeente. Wethouder Visser: "ik zie dit opknapproject als een soort van laboratorium, waarin wij hebben geleerd hoe vruchtbaar het kan zijn als omwonenden en de gemeente de handen ineenslaan. We hebben allemaal gewerkt met hetzelfde doel voor ogen, namelijk het leefbaar maken én houden van onze woonomgeving."

Voorjaar 2003 zochten enkele omwonenden contact met wethouder Visser over de leefbaarheid van het plein. Zij gaven aan dat het plein steeds meer verloederd aandeed door het vele zwerfvuil. Daarbij waren de speeltoestellen, de bestrating en het groen toe aan een opknapbeurt. Bovendien ondervonden de omwonenden veel overlast van zich op het plein ophoudende junks. Naar aanleiding hiervan is besloten het plein gezamenlijk grondig aan te pakken.

In intensieve samenwerking hebben omwonenden, de wijkraad en de gemeente een nieuw ontwerp voor het plein gemaakt. De wijkraad heeft voor de uitvoering van het ontwerp, het fonds 'Buurt aan Zet' om een financiële bijdrage gevraagd.

De gemeente heeft ook met de omwonenden afspraken gemaakt over het beheer en onderhoud van het plein. Niet alleen de gemeente draagt zorg voor het groen, de speeltoestellen, de verhardingen en het opruimen van zwerfvuil, ook de omwonenden nemen een deel voor hun rekening. Hiervoor zijn met de omwonenden speciale beheer- en onderhoudscontacten afgesloten.

Het opknapproject heeft niet alleen geleid tot een gerenoveerd plein. Ook sociaal heeft het veel teweeggebracht: zo zijn de contacten tussen de buurtbewoners geïntensiveerd en is de verstandverhouding met de gemeente aanzienlijk verbeterd.


Noot aan de redactie:
De opening van het plein vindt plaats op vrijdag 30 januari om 15.00 uur. Locatie Leliestraat 7/c. Journalisten zijn van harte welkom de officiële opening van het plein bij te wonen. Ook wordt u in de gelegenheid gesteld vragen over het project te stellen aan wethouder Visser en de omwonenden en ambtenaren die aan de projectgroep hebben deelgenomen. Indien u hier prijs op stelt, kunt u contact opnemen met Julia de Jong van de afdeling communicatie, sector Stadsbeheer, tel. 023 - 511 4903.

---- --