Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderwerpen Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg Nummer 1, verschijningsdatum 30 januari 2004

Afkicken in het paradijs van de cocaïne
Nederland worstelt met crackverslaafden. Vooral met Antilliaanse verslaafden weten verslavingszorginstellingen zich geen raad. De gemeente Dordrecht staat op het punt enkele criminele Antilliaanse drugsverslaafden over te vliegen naar Curaçao. Opzet is dat ze afkicken in het gesloten afkickcentrum Brasami. Directeur Marcel Pinedo is ervan overtuigd dat dwang de enige methode is om deze jongens weer op het spoor te krijgen. Brasami heeft zeven jaar lang ervaring met crackverslaafden. Ze hebben een eigen methode ontwikkeld, claimen een hoog succespercentage en gaan ervan uit dat chronisch verslaafden levenslang begeleid moeten worden. Een reportage over het straffe Curaçaose regime waar echter een verrassend humane benadering tegenover staat.

Rolf Loeber: 'Gedragsstoornissen zijn besmettelijk' Psycholoog Rolf Loeber, gespecialiseerd in geweld onder jeugdigen, vraagt zich af in hoeverre behandeling van psychische stoornissen bij jongeren toekomstig crimineel gedrag kan voorkomen. Individuele aanpak van gedragsstoornissen helpt niet, zegt de hoogleraar. Want anti-sociaal gedrag wordt overgedragen in gezinnen en tussen leeftijdgenoten. Dit gedrag is vergelijkbaar met een besmettelijke ziekte. En zo moet je het ook behandelen. Gezinnen die veel risico lopen moeten worden ondersteund. Daar zijn uitstekende programma's voor.

En verder:
Dubbele diagnose, dubbele hulp. Met de nieuwe richtlijn voor behandeling van mensen met een psychiatrische ziekte èn een verslaving kan er een einde komen aan het geshuttel van patiënten tussen de verslavingszorg en psychiatrie.

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie: Telefoon 030 2874020
E-mail: redactie@psy.nl