Gemeente Groningen

woensdag 28 januari:
Sneller op weg naar werk
Het College van Burgemeester en Wethouders wil méér bijstandsgerechtigden sneller aan het werk helpen. Om dit te bereiken heeft het College besloten de kennis en ervaring van de Dienst Sociale Werkvoorziening (DSW) Stadspark en WeerWerk te bundelen. WeerWerk, de organisatie voor gesubsidieerd werk, is nu onderdeel van de dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE). Vóór de zomer wil het College het concrete samenwerkingsplan aan de raad voorleggen. In de experimenten Groningen@work en Extra werk aan Stad lopen beide gemeentelijke diensten alvast op deze samenwerking vooruit.

Waarom samenwerken?
Het College heeft vorig jaar oktober de contouren van het nieuwe reïntegratiebeleid geschetst. Mede als gevolg van de nieuwe Wet werk en bijstand (WWB) wil Groningen een korte, snelle weg naar werk bieden voor álle bijstandsgerechtigden. Hiervoor zijn veel werkervaringsplekken nodig.

Samenwerking is logisch omdat onderdelen van beide diensten nu al - op een vergelijkbare manier - mensen helpen op weg naar werk. Door het combineren van de kennis en ervaring bij beide diensten verwacht het College een duidelijke stimulans in het ontwikkelen van nieuwe wegen naar regulier werk. Ook gaat het College uit van voordelen door een efficiëntere bedrijfsvoering.

Voor werkgevers die gebruik maken van de verschillende vormen van (gesubsidieerd) werk en andere partners van de gemeente zoals het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), levert de samenwerking één aanspreekpunt op. Dit zal het contact vergemakkelijken en de snelheid ten goede komen.

Eén uitvoeringsorganisatie
Het College kiest er voor om de regie op het maken en uitzetten van beleid bij SOZAWE te laten plaatsvinden terwijl de uitvoering door de DSW/WeerWerk georganiseerd wordt. Van een fusie van beide diensten is dus geen sprake. Overigens blijft de DSW werkplekken bieden aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische handicap onder de Wet sociale werkvoorziening (WSW).

Wethouder Koen Schuiling van Sociale Zaken bespreekt de notitie samenwerking DSW en SOZAWE op 18 februari a.s. met de raadscommissie Werk en Inkomen.