Gemeente Krimpen aan den IJssel


Start sanering van Baai van Krimpen en Loswal III

Op 28 januari 2004 is Rijkswaterstaat gestart met de sanering van de waterbodem van de Baai van Krimpen te Krimpen aan den IJssel en Loswal III (de rivieroever ter hoogte van het monument de Ducdalf) te Capelle aan den IJssel. De sanering is een onderdeel van het Project Hollandsche IJssel.

Vanaf augustus vorig jaar hebben de saneringsplannen ter inzage gelegen op de gemeentehuizen van Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel en bij Rijkswaterstaat aan de Parklaan 15 in Rotterdam. Er zijn geen bezwaren tegen ingediend, waardoor de werkzaamheden gestart konden worden.

Het werk wordt zodanig uitgevoerd dat na voltooiing het uitzicht over de rivier niet wordt belemmerd. De sanering neemt ongeveer 15 weken in beslag. Gedurende de avonden, nachten en in de weekenden zal niet worden gewerkt. Voor de Baai van Krimpen wordt een halve meter vervuilde grond verwijderd. Hiervoor in de plaats komt een laag van een halve meter schone grond. De laag is voldoende om het vervuilde slib te isoleren. Een ondoorlatende laag onder het slib voorkomt dat er verontreiniging in het grondwater terechtkomt.

De sanering van Loswal III wordt uitgevoerd volgens de isolatiemethode. Dit houdt in dat de bodem tussen de kribben wordt opgehoogd met vijftig centimeter schone grond. Deze laag is ruim voldoende om het vervuilde slib veilig af te schermen. Een ondoorlatende laag onder het slib voorkomt ook hier dat er verontreiniging in het grondwater terechtkomt. Ter hoogte van de Ducdalf wordt het verontreinigde slib helemaal weggehaald. De bodem wordt hier niet aangevuld.

De komende maanden zal het Project Hollandsche IJssel een dialoog organiseren voor de beide oevers over het toekomstige gebruik hiervan. Dankzij een subsidie van de Europese Unie kan het resultaat hiervan ook worden uitgevoerd. Het Project Hollandsche IJssel neemt daartoe deel in een samenwerkingsverband onder de naam Artery met 4 andere regios in Europa waar rivieren worden herontdekt.

Krimpen aan den IJssel