VPRO

'Rwandese regering verantwoordelijk voor neerhalen vliegtuig'

'Rwandese regering verantwoordelijk voor neerhalen van presidentieel vliegtuig 1994'

De huidige Rwandese regering is verantwoordelijk voor het neerhalen van het presidentiële vliegtuig in 1994. Die aanslag was het startschot voor de genocide. De Belgische hoogleraar Filip Reyntjens zei dit vanmorgen in het VPRO programma De Ochtenden op Radio 1.

In Frankrijk wordt vandaag het onderzoek gesloten dat onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière naar de zaak deed. Eén van de betrokken onderzoekers heeft Reyntjens laten weten 'dat het dossier met een positief advies om te vervolgen naar het Openbaar Ministerie zal worden gestuurd'. De Franse onderzoeksrechter heeft de zaak in behandeling genomen op verzoek van de familie van de Franse bemanningsleden die het toestel bestuurden. Zij kwamen samen met de presidenten van Rwanda en Burundi om het leven.

Volgens Reyntjens kan het niet anders, of de onderzoeksrechter beschikt over harde feiten, nu hij het dossier met het advies om te vervolgen naar het Franse parket stuurt. Reyntjens was er zelf al langer van overtuigd dat de schuldigen in kringen van het Rwandees Patriottisch Front gezocht moesten worden, maar hij kon nooit een sluitend bewijs leveren. 'Iedereen wist dat het gevolg van het neerhalen van het presidentiële vliegtuig grootschalig geweld zou betekenen met name tegen de Tutsi's in Rwanda. Dat wist het RPF dus ook. Dit zou bevestigen wat sommigen al eerder dachten, dat het RPF uit was op een militaire overwinning. Het wilde de macht overnemen in Rwanda en het lot van die 800.000 Tutsi's in Rwanda die vervolgens omkwamen kon het RPF geen moer schelen. Het RPF was bereid een genocide te aanvaarden, als het de macht maar kon grijpen,' aldus Filip Reyntjens.

Volgens hem is het RPF weliswaar niet juridisch verantwoordelijk voor de genocide, maar draagt het een grote politieke verantwoordelijkheid, mocht blijken dat het verantwoordelijk is voor het neerschieten van het vliegtuig. De huidige president en toenmalige rebellenleider Paul Kagame moet volgen Reyntjens de opdrachtgever voor die aanslag zijn geweest.
'Eén ding is voor mij heel duidelijk: het is ondenkbaar dat een hoge officier in de bevelsstructuur van het RPF op eigen initiatief zou besluiten het presidentiële toestel uit de lucht te halen, zonder dat Kagame daarvan op de hoogte zou zijn geweest of sterker nog bevel toe zou hebben gegeven,' aldus Filip Reyntjens.

30 jan 04 10:27