HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND


Water terug bij dempen of afdammen van oppervlaktewater

Oppervlaktewater moet gecompenseerd worden bij het dempen of afdammen van oppervlaktewater binnen Rijnlands boezemwatersysteem, het hoofdwatersysteem van Rijnland. Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft dit vastgelegd in de beleidsregel -Handhaving bergend oppervlak-. Het uitgangspunt daarbij is dat het oppervlak van het boezemwater niet kleiner mag worden als gevolg van dempen of afdammen van oppervlaktewater. Een vergunningaanvrager moet zelf zorgen voor compensatie van het water en wel in de directe omgeving.

Het handhaven van het oppervlakwater van Rijnlands hoofdwatersysteem, moet er mede voor zorgen dat de inwoners van Rijnland droge voeten blijven houden bij wateroverlast. Bij verkleining van Rijnlands watersysteem wordt de kans op wateroverlast groter. Alleen in bijzondere gevallen stemt het hoogheemraadschap van Rijnland in met het afkopen van deze verplichting om water te compenseren. Deze financiële compensatie komt in een Rijnlands fonds om maatregelen te kunnen financieren voor compensatie van het gedempte of afgedamde water.
De bevoegdheid tot vergunningverlening op basis van de beleidsregel
-Handhaving bergend oppervlak- is vastgelegd in de Keur van Rijnland en Algemene wet Bestuursrecht. Hij ligt ter inzage in het kantoor van het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeentehuizen van de gemeenten binnen Rijnland en de kantoren van de waterschappen De Oude Rijnstromen, Groot-Haarlemmermeer en Wilck en Wiericke.

Droge voeten houden
Het hoogheemraadschap van Rijnland moet maatregelen nemen om er ook in de toekomst voor te kunnen zorgen voor droge voeten. Daarom is Rijnland bezig om de waterafvoer te vergroten via het gemaal in Katwijk en waterbergingslocaties te stichten in de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer en Zwaansbroek in de Haarlemmermeer. Dit alles om de veranderingen in het klimaat met meer neerslag, de zeespiegelrijzing en de verstedelijking met meer verhard oppervlak, waardoor het water sneller afgevoerd moet worden, het hoofd te kunnen bieden. Op de langere termijn zullen nog meer locaties om water te bergen noodzakelijk zijn.

30 jan 04 10:46