De Unie


Architectenbureaus - CAO-wijzigingsvoorstellen

30 januari 2004 - Hierbij treft u de nieuwe wijzigingsvoorstellen die De Unie heeft voorgesteld in het kader van de CAO voor het personeel van architectenbureaus. Deze voorstellen vervangen de wijzigingsvoorstellen die op 14 januari 2004 zijn gepubliceerd.

CAO-wijzigingsvoorstellen

Looptijd
Gezien het feit dat het altijd moeilijk is om ontwikkelingen op langere termijn goed in te schatten, stellen wij een looptijd voor van één jaar: van 1 april 2004 tot 1 april 2005.

Pensioen
Per 1 januari 2004 is de pensioenpremie verhoogd. Naar verwachting zal dit ook per 1 januari 2005 het geval zijn. Wij wensen dat de verdeling van de pensioenpremie voor 2/3 deel voor rekening van de werkgever komt en voor 1/3 deel van de werknemer. (is nu in de praktijk al een aantal jaren 2/3 en 1/3, maar over alle verhogingen sinds de huidige CAO en alle toekomstige verhogingen is de verdeling 3/5 en 2/5).
Tevens wensen wij dat de overige premies (VUT en spaarpot prepensioen) voor 2/3 deel voor rekening van de werkgever zijn en voor 1/3 deel voor rekening van de werknemer. (is nu 50% 50%).

Ziektekosten
Wij wensen dat de bijdrage van de werkgever in de premie vrijwillige ziektekostenverzekering niet meer maximaal de werkelijk te betalen maximale ziekenfondspremie werkgeversdeel is.

CAO à la carte
Wij wensen een uitbreiding van het CAO à la carte systeem. In ieder geval willen wij dat als doel wordt toegevoegd dat de vakbondscontributie uit het brutoloon kan worden betaald.

Kinderopvang (art. 22)
Werknemers die de zorg hebben voor kinderen van 0 tot 8 jaar hebben recht op een financiële tegemoetkoming in de kosten voor beroepsmatige kinderopvang. Wij willen dat deze regeling gaat gelden voor kinderen van 0 13 jaar, dus ook de tussenschoolse en naschoolse opvang vallen er dan onder.
Daarnaast willen wij een afspraak maken over de omvang van de vergoeding: het streven moet zijn alle aanvragen te honoreren, waarbij een eigen bijdrage van de werknemers wordt geheven conform de VWS-tabel.

Voorbehoud
Wij behouden ons het recht voor om tijdens de onderhandelingen nieuwe of aangepaste voorstellen in te dienen.

Simonne de Zwart
bedrijfsgroepvoorzitter

vrijdag, 30 januari 2004