Vlaams Parlement

30 jan 2004

Commissie voor Cultuur, Media en Sport keurt ontwerp van decreet medisch verantwoorde sportbeoefening unaniem goed

De Commissie voor Cultuur, Media en Sport van het Vlaams Parlement heeft vandaag donderdag 29 januari. het ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 27 maart 1991 inzake medisch verantwoorde sportbeoefening unaniem goedgekeurd..

Elke vorm van sportbeoefening moet in medisch verantwoorde omstandigheden kunnen gebeuren.. Dat was het uitgangspunt van het decreet van 27 maart 1991, dat ook nu onverkort gehandhaafd blijft. Maar het bestaande decreet wordt aangepast aan de maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe wetenschappelijke inzichten, onder meer inzake dopingbestrijding, van het laatste decennium.

De samenwerking tussen de drie gemeenschappen van ons land en tussen Justitie en de Vlaamse Gemeenschap in de strijd tegen doping is intussen opgevoerd. In 1999 is bovendien het World Anti-Doping Agency (WADA) opgericht. De Vlaamse regering heeft zich ertoe verbonden de WADA-antidopingcode in haar regelgeving te implementeren. Daarnaast wil Vlaanderen ook de internationale tendens van het uitvoeren van out-of-competition-controles volgen en wil de overheid toezien op het probleem van de genetische doping, die alsnog niet op te sporen valt. Tot slot wordt aandacht besteed aan de alternatieve vechtsporten die zich recent hebben ontwikkeld.

Aan het probleem van de medisch verantwoorde sportbeoefening werd een hoorzitting gewijd, die leidde tot een amendering van het ontwerp van decreet. De amendementen beogen onder meer een vergemakkelijking van de internationale samenwerking inzake de erkenning van disciplinaire maatregelen en komen tegemoet aan bepalingen die problematisch waren voor minderjarigen. Verder kunnen die zaken waar er een legitieme verklaring is voor een positieve dopingcontrole, voortaan geseponeerd worden..

Het ontwerp van decreet zal aan de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement ter goedkeuring worden voorgelegd.