LEI

persbericht / nr. 1760

30-januari-2004

Toenemende concurrentie voor Nederlandse broedeieren

De Nederlandse broedeisector heeft te maken met veel internationale concurrentie, die de komende jaren verder toeneemt. Nederland kampt met een hoge kostprijs, die verder zal stijgen door verschillende maatregelen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Daarnaast blijven de technische resultaten in Nederland achter bij die in concurrerende landen. Om de sector te versterken zouden de vermeerderingsbedrijven hechter in de keten moeten worden geïntegreerd. Dat vormt ook de beste garantie voor gezond uitgangsmateriaal voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij. Dat stellen de Animal Sciences Group en het LEI (beide onderdeel van Wageningen UR) in een rapport dat werd opgesteld in opdracht van het Ministerie van LNV.

In 2002 werd 27% van de broedeieren geëxporteerd, met het Midden-Oosten als een belangrijke bestemming. Duitsland is op die markt een stevige concurrent en naar verwachting zullen Brazilië en Oost-Europese landen de komende jaren een steeds sterkere positie innemen. De concurrentiepositie van Nederland is op dit moment ook verzwakt door de vogelpestcrisis van 2003 en de hoge koers van de euro. Maar het rapport richt zich vooral op de perspectieven op langere termijn.

Nederland levert broedeieren van goede kwaliteit, maar tegen een hoge kostprijs. Die kostprijs wordt de komende jaren verder omhoog gestuwd door Nederlandse regels op het terrein van dierenwelzijn (verlaging stalbezetting, verbod op ingrepen), milieu (verlaging ammoniakemissie) en diergezondheid (heffingen en verzekeringen). Na de vastgestelde overgangstermijnen zullen de nieuwe regels in 2010 leiden tot een kostenverhoging van 20.000 à 30.000 euro per jaar voor een doorsneebedrijf met 10.000 hennen.

De vermeerderingssector is een belangrijke schakel als het gaat om de handhaving van kwaliteit en gezondheid in de pluimveeketen als geheel. Om die rol goed te vervullen moeten de vermeerderaars ketengericht opereren. In omringende landen zijn vermeerderaars sterk geïntegreerd met andere schakels in de productiekolom. In Nederland met veel zelfstandige ondernemers is dat minder het geval. De onderzoekers vinden vanuit concurrentieoverwegingen een opschuiving in de richting van sterkere integraties raadzaam.

---

Concurrentiepositie van de Nederlandse broedeisector. Het rapport bestellen 'rapport 2.04.01'.