Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Brinkhorst en Van der Hoeven nemen deel aan OESO-conferentie
Nummer: 458

Datum: 30-01-2004


Een goede wisselwerking en het oplossen van de (toekomstige) tekorten aan kenniswerkers zijn van groot belang voor het realiseren van een innovatieve kenniseconomie en het halen van de Lissabon-doelstellingen. Als we Nederland willen maken tot 'Nederland Innovatieland' dan is het aanpakken van deze twee zaken bij uitstek cruciaal, aldus minister Brinkhorst van Economische Zaken vandaag in Parijs. Hij en minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap wonen daar de ministeriële OESO-conferentie over wetenschap- en technologiebeleid bij.


De bovengenoemde onderwerpen zullen tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie hoog op de agenda van Economische Zaken en van Onderwijs Cultuur en Wetenschap staan. Tijdens het voorzitterschap zal onder andere de battle for brains, oftewel de concurrentie om technici en onderzoekers, aandacht krijgen. Nederland en ook de EU moet hier haar uitgangspositie verbeteren om internationaal aantrekkelijk te zijn voor onderzoekers en technici. Zo moet onder meer de toegang voor kennismigranten tot Nederland worden verbeterd. Ook zijn er duidelijke aanwijzingen dat de wisselwerking tussen publiek en privaat onderzoek in Nederland over de volle breedte beter kan. Nederlandse bedrijven slagen er onvoldoende in om de goede publieke kennisbasis te gebruiken als bron voor innovatie, met andere woorden om kennis te vertalen in nieuwe producten en processen. Kennisinstellingen kunnen meer doen voor de valorisatie van onderzoek. Dit wordt ook wel aangeduid als de innovatieparadox.


Tijdens de conferentie is er speciale aandacht voor de wisselwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven, en human resources voor wetenschap en technologie. In de discussienotitie van de OESO die voor de conferenties is voorbereid wordt betoogd, dat innovatie meer dan voorheen afhankelijk is van wetenschap. Dit vereist samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven en de maatschappij, voldoende hoogwaardige onderzoekers en kenniswerkers en een beter begrip van het belang van wetenschap en technologie bij het brede publiek. Tijdens het komende Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie zullen Economische Zaken en OC&W veel aandacht aan deze onderwerpen besteden.


Tijdens de OESO-bijeenkomst staat ook een belangrijke verklaring van de wetenschapsministers op de agenda die beoogt de toegankelijkheid van publiek gefinancierde onderzoeksgegevens te verbeteren. Minister Van der Hoeven zal met haar collegas een voorstel indienen om richtlijnen voor open access to digital data uit te werken. Deze zullen de kwaliteit en productiviteit van het wereldwijde onderzoek sterk kunnen verbeteren.


Zie voor meer informatie over de conferentie: www.oecd.org/cstp2004min.


Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.