Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 27 januari 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College beantwoordt vragen ONS over kwestie Sijbesma (2004/14489) De heer Sijbesma heeft bij het college een claim neergelegd in verband met niet betaalde facturen voor werkzaamheden verricht ten bate van voormalig wethouder mevrouw Verbeek. Het college heeft de brief van de advocaat van Sijbesma alsmede het antwoord daarop ter info toegezonden aan de raadsleden. De fractie van ONS vraagt in een zgn. art 42 RvO brief onder meer waarom dit is toegezonden aan de raadsleden terwijl de zaak tot de competentie van het college behoort. Het college heeft hierop een reactie geschreven binnen de daarvoor geldende termijn.

College stelt vast wat gebeurt met resultaten Omnibusonderzoek 2003 (2004/824)
Goed beleid is gebaseerd op kennis over de bevolking van Nieuwegein. De gemeente Nieuwegein haalt veel gegevens uit de om het jaar gehouden omnibusonderzoeken. In 2003 vond er voor de zevende keer een omnibusonderzoek plaats. Het college heeft nu een notitie vastgesteld waarin staat welke rol de uitkomsten van het Omnibusonderzoek van 2003 spelen bij de evaluatie en totstandkoming van beleid.

College neemt kennis van verslag oefening in kader van rampenbestrijding (2004/830)
Op 12 januari is een eerste intergemeentelijke alarmerings-, bereikbaarheids- en beschikbaarheidsoefening in de regio gehouden. Ambtenaren rampenbestrijding van de vier gemeenten van het brandweerdistrict Lekstroom hebben de bij de rampenbestrijding betrokken bestuurders en procesverantwoordelijken gebeld met het verzoek mede te delen of men op dat moment voor de afhandeling/bestrijding van een zwaar ongeval, calamiteit of ramp feitelijk beschikbaar was en binnen welke tijdspanne men op de werkplek/actiecentrum aanwezig zou kunnen zijn als er op dat moment sprake geweest zou zijn van een zwaar ongeval, calamiteit of ramp. Het college heeft kennis genomen van de rapportage van deze oefening.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Herhuisvesting GGD Midden-Nederland (2004/433)
Het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling GGD Midden-Nederland heeft besloten tot herhuisvesting van het hoofdgebouw van de GGD in Zeist. Voor de verkrijging van de financiering van de aankoop bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) is een garantstelling van de deelnemende gemeenten als voorwaarde gesteld. In de gemeenschappelijke regeling is de gebruikelijke garantiebepaling echter niet opgenomen. De GGD is voornemens deze garantie bepaling te zijner tijd alsnog in de gemeenschappelijke regeling op te nemen. Het college stemt in met deze aanpassing. Voor de afwikkeling van de thans benodigde geldlening moet echter op korte termijn een regeling worden getroffen ten behoeve van de geldgever (BNG). De gemeente ondertekent hiertoe, vooruitlopend op de aanpassing van de gemeenschappelijke regeling, een verklaring omtrent naleving van de garantiebepaling.

Jaarrekening 2000 van Bestuurscommissie Openbaar Basisonderwijs Nieuwegein (2004/666)
De jaarrekening 2000 van de Bestuurscommissie Openbaar Basisonderwijs Nieuwegein wordt met accountantsverklaring voorgelegd aan het college. Omdat de accountantsverklaring wederom een onthouding van oordeel inhoudt, verlangt het college enkele verbeteringsactiviteiten die middels een brief aan de bestuurscommissie worden meegedeeld. Ook worden de bestuurscommissies openbaar basis- en voortgezet onderwijs bericht van het rentepercentage dat ze over hun bij gemeente belegde reserves ontvangen.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Waarborgfonds Sociale Woningbouw te Huizen (2004/834) Het college heeft ingestemd met de achtervangpositie bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw te Huizen in verband met het garanderen van een tweetal geldleningen, die de Woonstichting Jutphaas wil afsluiten. Het gaat daarbij om een bedrag van ¤ 6.000.000,--. Het besluit heeft geen financiële consequenties voor de gemeente Nieuwegein.

Meerjarenplanning bestemmingsplannen (2004/833)
Het college heeft ingestemd met de evaluatie bestemmingsplannen 2003 en de meerjarenplanning bestemmingsplannen 2004-2008. Daarnaast stelt het college de raad voor om een aantal voorbereidingsbesluiten te nemen voor gebieden in de gemeente. Aan het presidium van de raad wordt verzocht dit voorstel te laten behandelen in de raadscommissie RIM van 10 februari 2004 en de raadsvergadering van 4 maart 2004.

Reactie college op Nota Structuurvisie BRU (2004/822) Het college stemt in hoofdlijnen in met de Nota Structuurvisie van het BRU. Deze Nota geeft een integraal ruimtelijk beeld weer voor de regio Utrecht 2005-2015 en is een voorloper voor het nieuwe RSP (Regionaal Structuurplan), dat nog wordt vastgesteld. Het college zal de Nota en de gemeentelijke reactie bespreken in de commissie RIM van 11 februari 2004.

Reactie college op Streekplan provincie Utrecht (2004/821) Het college stemt in hoofdlijnen in met het ontwerp streekplan van de Provincie Utrecht. Deze Nota geeft een integraal ruimtelijk beeld weer voor de regio Utrecht 2005-2015 en is een voorloper voor het nieuwe RSP (Regionaal Structuurplan), dat nog wordt vastgesteld. Het college zal de Nota en de gemeentelijke reactie bespreken in de commissie RIM van 11 februari 2004.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Subsidie voor FordSwarttournooi (2003/10178)
VSV heeft een incidentele subsidie van ¤ 750 aangevraagd voor het 15e FordSwarttournooi. Deze aanvraag voldoet aan de criteria van de Sportevenementenpot en is dus gehonoreerd.

Subsidie voor Wieler Toer Club Nieuwegein (2003/13719) De Wieler Toer Club Nieuwegein heeft een incidentele subsidie aangevraagd in verband met hun 25 jarig jubileum. De gemeente Nieuwegein kent de regeling dat organisaties die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, voor het jubileum een financiële bijdrage kunnen krijgen van maximaal ¤ 1.134,00. De aanvraag voldoet aan deze criteria en is gehonoreerd.

Ontwerpmilieuvergunning voor Koninklijke Fabriek Inventum (2003/9595) Het college heeft besloten akkoord te gaan met de ontwerpmilieuvergunning voor Koninklijke Fabriek Inventum. Deze vergunning is nodig omdat in het bedrijf, ten opzichte van de huidige vergunning, een aantal veranderingen hebben plaatsgevonden. De veranderingen (uitbreidingen) bestaan uit het laten plaatsen van koelunits/machines, integreren van de elektronica-afdeling in de Montageafdeling en wijzigingen in het machinepark. De ontwerpvergunning ligt van 28 januari tot en met 24 februari 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 28 januari 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Verkoop gemeentegrond voor speelterrein Kinderdagverblijf (2004/436) Het college heeft besloten over te gaan tot verkoop van een perceel gemeentegrond ter grootte van ca. 60 m2, aan Maatschap Vastgoed Roskamweide, voor de uitbreiding van het speelterrein van Kinderdagverblijf De Toverfluit.

Verkoop gemeentegrond voor transformatorstations (2004/432) Het college heeft besloten over te gaan tot verkoop van meerdere percelen gemeentegrond voor de plaatsing van transformatorstations aan respectievelijk Eneco, Van Bekkum Projecten B.V. en Trilink.

College besluit tot vergoeding voor bepaalde stagiaires (2004/831) De gemeente Nieuwegein wil als werkgever stagiaires gaan inzetten voor de uitvoering van bepaalde opdrachten, als alternatief voor de inhuur van externe adviseurs. Gelet op de omvang en zwaarte van de opdrachten heeft het college besloten om voor wat betreft de stagevergoeding af te wijken van de Regeling Stagiaires. De stagiaires zullen ¤ 600,- bruto per maand krijgen uitbetaald. De Regeling Stagiaires voorziet in een lagere vergoeding.

College wil bedragen in PC privé-regelingen verlagen (2004/827) De gemeente Nieuwegein mag als werkgever haar werknemers per drie kalenderjaren een bedrag belastingvrij verstrekken of voor een personal computer of voor daarbijbehorende randapparatuur. De regering heeft dit bedrag nu verlaagd van ¤ 2269,-- naar ¤ 1415,=. Het college heeft nu besloten dit verlaagde bedrag op te nemen in de regelingen ´PC Project Nieuwegein´ en ´PC Project Nieuwegein Vrijwillige Brandweer´. Ook heeft het college besloten de werkgeversbijdrage in de genoemde regelingen te verlagen met hetzelfde percentage als de aanschafprijs van de computer. De werkgeversbijdrage wordt verlaagd van ¤ 529,-- naar ¤ 329,--. Het college legt dit voorstel voor aan de Ondernemingsraad. Daarna neemt het college een definitief besluit.

Wijzigingen op de begroting 2004 (2004/832)
Het college heeft enkele wijzigingen op de begroting 2004 vastgesteld. Deze wijzigingen hebben geen invloed op de begrotingsruimte. Een deel van de begrotingswijzigingen kan het college zelfstandig vaststellen. Een ander deel wordt voor behandeling voorgelegd aan de raad. Deze behandelt de wijzigingen op 4 maart 2004.

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2003/....) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 30-1-2004