Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Provincie en Shell Moerdijk hebben overeenstemming over opstarten kraker

Gedeputeerde Verheijen van de provincie Noord-Brabant en directeur Venhuizen, directeur Shell Nederland Chemie, hebben donderdag 29 januari overeenstemming bereikt over de opstartcondities van de kraakinstallatie op het industrieterrein Moerdijk. De provincie is van mening dat met de genomen maatregelen een normale bedrijfsvoering mogelijk is. Tevens heeft de provincie Shell gevraagd al het mogelijk te doen om bij het opstarten van het productieproces, het risico van roetvorming bij het fakkelen te voorkomen. Daarnaast heeft de provincie naar aanleiding van het incident een aantal kanttekeningen geplaatst bij de behandeling van de incidenten door het bedrijf, waarover zij nog met Shell in gesprek is, zoals de analysemogelijkheden van de roetemissies.

Op 22 en 28 januari heeft de provincie overleg gehad met Shell Nederland Chemie. Het doel van het overleg was het bereiken van overeenstemming over de opstartcondities van de kraakinstallatie. Shell heeft toen de bevindingen van het onderzoek naar de fakkelincidenten gepresenteerd. Het resultaat van het onderzoek toonde aan dat er een duidelijke oorzaak is geweest die aanleiding gaf tot de fakkelincidenten. Het betrof een defect lager van een kraakgascompressor. De beschadigde onderdelen zijn vervangen. Ook andere kritische apparatuur is gecontroleerd. Shell heeft het monitoringsprogramma van de compressor aangepast.
Shell zal een maximale inzet leveren om bij de opstart van de fabrieken de overlast tot een minimum te beperken. Bij het opstarten kan echter niet worden voorkomen dat er wordt gefakkeld. Shell heeft aangegeven dat roetvorming bij het fakkelen niet wordt verwacht.