Provincie Zuid-Holland

Provincie, waterschappen en gemeenten tekenen intentieovereenkomst Gouwe Wiericke West

Op vrijdag 30 januari hebben alle betrokken bestuurders de intentieovereenkomst Gouwe Wiericke West ondertekend. Dat betekent dat er een onderzoek van start gaat, om de milieu-effecten van de herinrichting van het gebied rondom Reeuwijk te onderzoeken.

De herinrichting is noodzakelijk om de problemen in het gebied aan te pakken. Wateroverlast, watertekort en de matige waterkwaliteit vragen om een oplossing. Ook de toenemende recreatieve druk vanuit de stad en een dalend rendement voor de landbouw zijn een probleem. Als er niets gebeurt, zullen deze problemen alleen maar toenemen. Een onderdeel van de oplossing die in het milieueffectrapport wordt onderzocht is waterberging in de Middelburg- en Tempelpolder. Door deze waterberging ontstaat een voorraad van relatief schoon water, waardoor verzilting vermindert. Het water kan vervolgens worden benut om de Reeuwijksche Plassen op peil te houden. Ook voor de boom- en sierteelt is dit water geschikt. Door de maatregelen verandert het landschap. Daarom is een grondige analyse van de effecten ervan noodzakelijk om een besluit te kunnen nemen. Zeker is dat er iets moet gebeuren. 'Niets doen is geen optie', aldus gedeputeerde water mevrouw H.M.C. (Lenie) Dwarshuis - Van de Beek.

De bestuurders van de provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Rijnland, het waterschap Wilck & Wiericke en de gemeenten Bodegraven, Boskoop, Gouda, Reeuwijk en Waddinxveen zijn bij de uitvoering van het milieu effectrapport betrokken. Gedeputeerde Dwarshuis: 'De maatregelen moeten leiden tot een precieze afstemming tussen waterbeheer, natuur, recreatie en landbouw. Dit betekent onder meer het verbeteren van de waterkwaliteit in het hele gebied en dan met name in de Reeuwijkse Plassen, het verminderen van de verzilting van de boezem en het verminderen van de bodemdaling en versnippering in het gebied. Waterberging in de Middelburg- en Tempelpolder is een belangrijke maatregel voor een modern watersysteem dat past binnen de nieuwe kijk op waterbeheer van vasthouden, bergen en afvoeren.'

Planning

Pas als de resultaten van het MER-rapport in 2005 bekend zijn wordt er, door de besturen een beslissing genomen over de te nemen maatregelen. Als de besturen dan instemmen met de voorgestelde maatregelen, dan kan in 2007 begonnen worden met het realiseren van waterberging in de Middelburg- en Tempelpolder. In de tussentijd kunnen een aantal maatregelen wel al starten, zoals de ontwikkeling van de veehouderij in de polder Reeuwijk, waterconservering in de plas Broekvelden-Vettenbroek en het realiseren van natuurgebieden.

Via nieuwsbrieven en een aantal bijeenkomsten zullen de initiatiefnemers, de bewoners van het gebied, betrekken bij het proces. De eerste informatieavond vindt plaats op woensdag 3 maart a.s. in Zalencentrum De Brug te Reeuwijk. Bron: afdeling communicatie, telefoon 070 441 66 22

www.zuid-holland.nl