Provincie Overijssel

GS aan minister: toezicht milieuhandhaving naar provincie

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben Staatssecretaris Van Geel, VROM, en de Tweede Kamer in een brief laten weten dat het toezicht op de taakuitoefening door de gemeenten en waterschappen in zijn geheel bij de provincie moet worden gelegd. Reden voor de reactie van de provincie vormt het voorstel tot wijziging van de Wet milieubeheer, dat onlangs door Van Geel aan de Tweede Kamer is gezonden.

Het provinciebestuur staat positief tegenover de nieuwe rol die zij krijgt toebedeeld op het gebied van milieuhandhaving bij gemeenten en waterschappen, maar is nog niet helemaal tevreden. Gedeputeerde Ranter, portefeuillehouder handhavingsbeleid in Overijssel: "In het Huis van Thorbecke, met de drie overheidslagen, vinden wij het voor de hand liggen dat de provincie erop toeziet dat de gemeenten en waterschappen hun taken, ook op het gebied van milieuhandhaving, goed uitvoeren. Het Rijk controleert op haar beurt de provincie bij de uitvoering van haar taken."

Diffuse aansturing In het voorliggende wetsvoorstel van de Staatssecretaris wordt deze 'toezichtlijn' echter niet consequent doorgevoerd, menen Gedeputeerde Staten. "Naast het toezicht dat de provincie op gemeenten en waterschappen uitoefent, blijft het Rijk deze overheidslagen ook rechtstreeks controleren. Dit zorgt voor diffuse aansturing, waardoor problemen kunnen ontstaan", aldus Gert Ranter. Daarnaast maakt het kabinet in het wetsvoorstel niet duidelijk hoe intensief het toezicht op de milieuhandhaving moet zijn. Gedeputeerde Staten van Overijssel pleiten er dan ook voor om de provincie een grotere rol toe te kennen.

In het voorstel tot wetswijziging van Staatssecretaris Van Geel komen onder andere de kwaliteit van de milieuhandhaving en de rol van de provincie aan de orde. Hierbij gaat het om het opstellen van criteria voor de uitvoering van taken door de overheid bij milieuhandhaving, de coördinatie op de uitvoering daarvan door de provincie en de handhavinginstrumenten die de provincie krijgt bij het uitoefenen van haar toezichtstaak. De Tweede Kamer zal later dit jaar besluiten over het wetsvoorstel.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel