Gemeente Amersfoort

Schoolbesturen zetten spreidingsbeleid voort

datum: 29 januari 2004

De afgelopen vier jaar heeft de gemeente het project spreiding in het Amersfoortse basisonderwijs actief ondersteund. De schoolbesturen hebben aangegeven dat zij het onderwerp spreiding nu opnemen in hun reguliere beleid. Volgens afspraak beëindigen burgemeester en wethouders de ondersteuning. Wel stellen zij nog 10.000 euro beschikbaar voor voorlichting aan ouders.

Resultaten
Tegen de landelijke tendens in is het aantal zwarte (en witte) scholen in Amersfoort niet gegroeid. Andere positieve ontwikkelingen zijn:
* Het aantal allochtone kinderen met laag opgeleide ouders op de katholieke en protestants-christelijke basisscholen is toegenomen.
* De inzet van het bovenschools management van scholen is betrokken en intensief.

* Spreiding is in diverse wijken in Amersfoort op de agenda geplaatst.

* In de pilotwijken zijn concrete afspraken gemaakt of is spreiding op de agenda geplaatst.

* Een aantal andere wijken in Amersfoort maakt gebruik van de ervaringen van collega-scholen in de pilotwijken. Zo maken bijvoorbeeld de scholen in Schothorst nu ook werkafspraken.

Waarom spreidingsbeleid
In 1999 startte het project spreiding in het Amersfoortse basisonderwijs. Uitgangspunt was (en is) de groei van zwarte scholen te voorkomen, een betere verdeling van allochtone en autochtone kinderen over Amersfoortse basisscholen te bevorderen en allochtone ouders bewust te maken van de keuzemogelijkheden. De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met de schoolbesturen van het openbaar, rooms-katholiek en protestants-christelijk onderwijs. Een van die afspraken was dat de gemeente twee jaar lang ondersteuning zou bieden door de inzet van een intermediair en het voorzitterschap van de werkgroep spreiding. Daarna zouden de schoolbesturen spreiding opnemen in het reguliere beleid van de scholen. In januari 2002 bleek dat het project een wat langere aanlooptijd nodig had. De gemeente heeft het project spreiding inclusief de ondersteuning toen voor nog een periode van 2 jaar verlengd.

Tussenbalans in 2002
In november 2002 heeft wethouder Eerdmans in overleg met de schoolbesturen geconstateerd dat er weinig resultaat was geboekt. De wethouder heeft toen met de schoolbesturen de volgende afspraken gemaakt.

* Spreiding blijft een item in heel Amersfoort.
* In Soesterkwartier, Liendert en Vathorst wordt een pilot uitgevoerd. Als de resultaten van die pilot positief zijn, komen er vervolgmaatregelen in de rest van Amersfoort met de ervaringen uit de pilot als uitgangspunt.

* Bij negatieve of geen resultaten stoppen alle partijen het beleid.
* Als er wel resultaten zijn stopt de subsidie van de gemeente in 2004 en moet spreiding binnen het reguliere beleid van het onderwijs een plek hebben gekregen.

Schoolbesturen aan zet
De gemeente heeft de afgelopen vier jaar een sterk stimulerende rol gespeeld in het spreidingsbeleid. Ook heeft de gemeente ruim 120.000 euro geïnvesteerd in een intermediair en gerichte voorlichting. Het college is van mening dat de schoolbesturen nu aan zet zijn om het spreidingsbeleid verder vorm te geven en te continueren. Het college beëindigt volgens afspraak de ondersteuning via de intermediair. In 2004 stelt het college wel 10.000 euro beschikbaar voor voorlichting aan ouders.
Vorig jaar is Sovee vanuit het project Stap In gestart met huisbezoeken aan allochtone ouders in het Soesterkwartier. In veel landen van herkomst is vrije schoolkeuze onbekend. Daarom is het belangrijk dat ouders wordt verteld dat zij vrij zijn een school te kiezen voor hun kind Ook worden ouders erop gewezen dat ze hun kind zo vroeg mogelijk moeten aanmelden, aangezien wachten tot het kind bijna vier jaar is de keuze kan beperken.
Dit voorlichtingsproject zal in 2004 worden geëvalueerd. Bekeken zal worden of de inzet van Stap In effectief is en wellicht kan worden uitgebreid naar andere wijken.
De gemeente blijft daarnaast scholen voorzien van informatie om de situatie per wijk inzichtelijk te maken. Ook stelt de gemeente jaarlijks gegevens beschikbaar van kinderen onder de vier jaar en de uitgave Amersfoort in Cijfers.
Tenslotte blijft de gemeente de voortgang van het spreidingsbeleid bewaken. Het onderwerp spreiding wordt een vast agendapunt voor het Lokaal Overleg Primair Onderwijs. Dit is het overleg dat de schoolbesturen een aantal keer per jaar voeren met de wethouder onderwijs.