Gemeente Amersfoort

Huisnummeringsactie in de Amersfoortse binnenstad van start

datum: 30 januari 2004

De gemeente Amersfoort start binnenkort met een actie om alle panden in de Amersfoortse binnenstad van duidelijk zichtbare huisnummers te voorzien. Veel panden in de binnenstad hebben geen huisnummerbordje. Dat bemoeilijkt het werk van bijvoorbeeld de politie, brandweer en ambulance. De gemeente houdt daarom een actie, waarbij bewoners, winkels en bedrijven tot 1 maart voor 25 euro een huisnummerbordje kunnen bestellen en laten aanbrengen.

Het gebied waarvoor de actie geldt, bestaat uit de Arnhemsestraat, Hellestraat, Koestraat, Langestraat, Utrechtsestraat, Varkensmarkt en Krommestraat.

Verplicht
Tussen 1 maart en 1 mei moeten alle panden in de hierboven genoemde straten voorzien worden van een duidelijk zichtbaar huisnummerbordje. Na 1 mei begint de gemeente met controle van huisnummering, het is namelijk verplicht om een duidelijk zichtbaar huisnummer op het pand te hebben. Voor panden waarop het huisnummer dan nog ontbreekt, zal een handhavingprocedure worden opgestart. Dit houdt in dat de eigenaren worden aangeschreven om huisnummering aan te brengen. Deze verplichting is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
De verplichting geldt uiteraard voor de hele stad, maar vanwege het in grote getale ontbreken van huisnummers in bovengenoemd gebied, houdt de gemeente hier deze huisnummeringactie.

Veiligheid
De huisnummeringsactie is ingezet met het oog op de veiligheid van de mensen in de binnenstad. Het is van essentieel belang dat hulpdiensten de plek waar hun inzet nodig is, snel kunnen vinden. In sommige situaties is dit zelfs van levensbelang. De vindbaarheid wordt bevorderd door zichtbare huisnummers. Daarom is de verplichting van de eigenaar om een huisnummer op het pand aan te brengen, opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Amersfoort.

Beschermd stadsgezicht
Alle bewoners, gebruikers en eigenaren van de panden in de hierboven genoemde straten, ontvangen van de gemeente een brief, waarin de actie wordt aangekondigd. De Amersfoortse binnenstad is vanwege de monumentale kwaliteit aangewezen als 'Beschermd Stadsgezicht'. Om hierbij aan te sluiten, adviseert de gemeente om het huisnummerbordje uit de voeren in een duurzaam én kwalitatief hoogwaardig materiaal. Een voorbeeld daarvan is een geëmailleerd bordje.

Bordje
De gemeente biedt éénmalig de mogelijkheid om op panden in het hierboven genoemde gebied, voor
25 euro (inclusief montage en BTW), via de gemeente een geëmailleerd huisnummerbordje of een huisnummersticker aan te laten brengen. De sticker zal worden aangebracht op panden waar geen ruimte is voor een bordje.
Een voorbeeld van het bordje ligt vanaf 27 januari 2004 bij het Loket Openbare Ruimte aan de Hellestraat 24. De sticker zal een afbeelding van een geëmailleerd huisnummerbordjes zijn. Indien mensen gebruik willen maken van deze mogelijkheid, melden zij zich vóór 1 maart 2004 bij het Loket Openbare Ruimte (Hellestraat 24) of bij de Servicetelefoon op telefoonnummer 033- 469 4869. Mailen kan ook naar j.bettioui@amersfoort.nl.

Handhaving
Als mensen zelf de huisnummering aan willen brengen, moet dit voor 1 mei 2004 zijn gedaan. Daarna zal de gemeente controleren of er nog panden zijn waarop het nummer ontbreekt. Hiervoor zal een handhavingprocedure worden opgestart. Dit houdt in dat de eigenaren worden aangeschreven om huisnummering aan te brengen. Indien mensen in gebreke blijven, zal de gemeente het nummer uiteindelijk op kosten van de eigenaar laten aanbrengen.