LIOF


Plannen Sekisui Chemical

Het Japanse bedrijf Sekisui Chemical (hoofdkantoor in Tokio, Japan) heeft plannen om in Nederland een productiebedrijf te bouwen voor grondstoffen ten behoeve van interlayer film. Deze film wordt o.a. gebruikt in glas voor autoruiten. Het bedrijf heeft voor deze investering een bedrag uitgetrokken van ongeveer 6 miljard yen (ca. 50 miljoen). De geplande materiaalproductie ligt rond 10.000 ton per jaar, voornamelijk polyvinyl butyral (PVB). De bedoeling is dat de fabriek in de buurt komt van de huidige fabriek die de interlayer film produceert. De start van de productie is voorzien voor eind 2005.

De vraag naar deze high-function interlayer film, die geluidisolerend werkt, groeit met ongeveer 5% per jaar. Deze ontwikkeling is de belangrijkste reden voor de nieuwe investering. Momenteel worden de grondstoffen voor PVB naar Europa verscheept vanuit de fabriek in Shiga (bij Kyoto, Japan).

NV Industriebank LIOF heeft in gesprekken met Sekisui Chemical het terrein van Chemelot/DSM naar voren geschoven als locatie voor deze investering. Dit terrein is vooral door de aanwezige chemische faciliteiten en infrastructuur zeer geschikt voor de beoogde activiteiten. Bovendien is Chemelot dichtbij Sekisui S-lec, de interlayer-productiefabriek in Roermond.

Sekisui Chemical is op dit moment nog in de fase van haalbaarheids- en locatieonderzoek. Gesteld kan worden dat het Chemelot-terrein in Sittard-Geleen een serieuze optie is voor deze nieuwe investering. Een definitieve beslissing, die mede afhankelijk is van zaken van milieutechnische aard, zal door Sekisui Chemical op zijn vroegst medio dit jaar worden genomen.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 30 januari 2004

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
Telefoon: 043 343 8187
Email: FRidderbeekx@liof.nl

30-01-2004