Novem

30-01-2004 Rol van Novem:
Hyva Groep: Ontwikkeling van een PMZ systeem

Aanvrager:

Hyva International B.V.
Contactpersoon: Visscher, tel. 0172 - 42 35 11, e-mail e.visscher@hyva.com
Betrokken partijen:

CREM B.V.
Projectperiode:

december 2003 - december 2004
Aard project:

industrieel onderzoeksproject

Het bedrijf Hyva produceert laad- en lossystemen voor de transportindustrie. Het betreft hydraulische cilinders voor kipautos, containerafzetsystemen, verrijdbare kranen en horizontale laad- en losvloeren. Deze worden vaak ingezet in de bouw, de afvalverwerking en de landbouw. Hyva gaat nu de (milieu)gevolgen van het gebruik van deze producten laten onderzoeken, als basis voor een op te zetten PMZ-systeem.

In het kader van het optimaliseren van de duurzaamheid (people, planet, profit) heeft Hyva de milieubelasting van haar productie reeds op vele manieren teruggebracht. Nu wil het bedrijf nog een stap verder zetten, met het terugdringen van de milieubelasting van het gebruik van zijn producten door de eindgebruikers (bouwbedrijven, landbouwbedrijven, transporteurs, etc.). Dit moet leiden tot een integraal systeem voor productgerichte milieuzorg. Dit zal overigens worden afgestemd op het reeds bestaande ISO
9001-kwaliteitsmanagamentsysteem. Het project wordt aangestuurd vanuit de afdeling Marketing, maar heeft een sterke link naar R&D/Techniek en Kwaliteitszorg. Bij de ontwikkeling van het PMZ-systeem zal vooral worden gekeken naar milieuaspecten, maar de gevolgen voor de lokale economie en de werkgelegenheid worden eveneens onderzocht en meegewogen.

Het project start met de inventarisatie van de
bestaandeduurzaamheidsactiviteiten binnen de Hyva Groep, aan de hand van interviews met belangrijke stakeholders. Een knelpuntanalyse zal vervolgens duidelijk moeten maken waar duurzaamheidswinst kan worden behaald. Naar verwachting is het grootste effect te realiseren in de productgroep Liftcontainerafzetsystemen. Hierin zal dan ook (waarschijnlijk) een pilotproject worden uitgevoerd. Uiteindelijk is het de bedoeling om tot een wereldwijd PMZ-systeem voor Hyva te komen. Tussentijdse en eindresultaten van het project zullen daarom aan alle dochtervestigingen wereldwijd worden gecommuniceerd.