Novem

30-01-2004 Rol van Novem: Intervet International: van bijsluiter naar ketencommunicatie op het gebied van milieu, voedselveiligheid en ggo

Aanvrager:

Intervet International B.V.
Contactpersoon:

ing. P.F. van der Zande, tel. 0485 - 58 75 36, e-mail frans.vanderzande@intervet.com
Betrokken partijen:

verenigingvan Fabrikanten en Importeurs van diergeneesmiddelen (FIDIN), gemeente Boxmeer (vergunningverlener) en Royal Haskoning (adviseur)
Projectperiode: november 2003-april 2005
Aard project:

industrieel onderzoeksproject

Intervet International gaat een PMZ-systeem ontwikkelen met integratie van milieu-, voedselveiligheids- en biologische veiligheidsaspecten (ggo). Het systeem is primair bedoeld voor de ketencommunicatie met toeleveranciers en afnemers over deze aspecten, maar zal ook mogelijkheden opleveren om op de verschillende terreinen (geïntegreerde) verbeteringen te realiseren.

Intervet ontwikkelt, produceert en verkoopt diergeneesmiddelen, waaronder vaccins, farmaceutische preparaten en diagnostische middelen. Naast gevaarlijke stoffen werkt Intervet met biologische agentia en genetisch gemodificeerde organismen (ggos). Grondstoffen komen uit de farmaceutische en chemische industrie. Afnemers zijn in de eerste plaats dierenartsen. Afgezien van eindproducten maakt Intervet ook halffabrikaten.

Bij export naar het buitenlanden is Intervet in een aantal gevallen verplicht om bij een geneesmiddel (milieu)productinformatie te leveren via een MSDS (product- en veiligheidsinformatieblad). De EU bereidt inmiddels ook wetgeving op dit punt voor. Naast deze wettelijke ontwikkelingen, wordt Intervet ook geconfronteerd met vragen van de afnemers op het terrein van arbo en milieu. Verder heeft het bedrijf doelstellingen geformuleerd in het kader van Product Stewardship.

Vanuit deze achtergrond gaat Intervet nu een PMZ-systeem opzetten dat zich primair richt op ketencommunicatie met toeleveranciers en afnemers over arbo, milieu, ggos en voedselveiligheid. Deze onderwerpen hebben veel raakvlakken, niet alleen voor wat betreft de informatievoorziening, maar ook voor wat betreft de aangrijpingspunten voor productverbetering. Na een inventarisatie zal een informatie- en registratiesysteem worden ontwikkeld dat men gaat testen en, indien nodig, zal optimaliseren. Het PMZ-systeem zal worden geborgd in het bestaande ISO 14001 milieuzorgsysteem van Intervet.