Novem

30-01-2004 Rol van Novem: NVC: Uitbreiding en verbetering van TOP tot gebruiksvriendelijker instrument voor (MKB-)bedrijven

Aanvrager:

Nederlands Verpakkingscentrum (NVC)
Contactpersoon:

M. Nieuwesteeg, tel. 0182 - 51 24 11, info@nvc.nl
Betrokken partijen:

NVC-leden (circa 20) inclusief MKB, CREM en KIEM (derden) Projectperiode:

januari 2004 - december 2004
Aard project:

industrieel onderzoeksproject

In het kader van PMZ heeft het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC) in 2003 TOP ontwikkeld. Dit is een tool waarmee bedrijven op basis van indicatoren een milieuvergelijking kunnen maken voor hun product-verpakkingscombinatie. Nu vindt een vervolgproject plaats, waarin men TOP gaat uitbreiden en verbeteren tot een gebruiksvriendelijker instrument, met name voor het MKB.

TOP staat voor Tool for Optimization of Packaging. Het is een instrument om integrale vergelijkingen te maken tussen verschillende verpakkingsideeën en -alternatieven, en tussen concurrerende producten. Dit maakt TOP geschikt als keuze-instrument bij de ontwikkeling en verbetering van product-verpakkingscombinaties. TOP omvat niet alleen indicatoren maar ook inpassing in een managementsysteem.

De ontwikkeling van TOP heeft plaatsgevonden met actieve participatie van een twintigtal vooraanstaande NVC -leden, vooral grote bedrijven. Zij vertegenwoordigden de totale verpakkingsketen: producenten, retailers, verpakkingsindustrie, transporteurs en de verwerkingssector. Bij een aantal participerende bedrijven is TOP ook intensief getest. Het enthousiasme over de toepassingsmogelijkheden was groot, maar tegelijkertijd bleek er behoefte aan omzetting in een gebruiksvriendelijk softwarepakket. Dit zou vooral het MKB kunnen stimuleren tot benutting.Voor de ontwikkeling van het softwarepakket, inclusief een database met veelvoorkomende
product-verpakkingscombinaties, stelt NVC wederom een werkgroep van actieve leden in, met actieve inbreng uit het MKB. Een aantal van de werkgroepleden (waaronder minimaal twee MKB-bedrijven) zal de verbeterde TOP intensief testen. Commentaar en suggesties zullen worden verwerkt bij het opstellen van de definitieve TOP. Deze zal tot slot intensief onder de aandacht van de (MKB-bedrijven in de) sector worden gebracht als instrument om invulling te geven aan milieuverbetering van verpakkingen.