Novem

30-01-2004 Rol van Novem: Om Den Haag:Productgerichte milieuzorg voor MKB-bedrijven in de regio Haaglanden

Aanvrager:

Ontwikkelingsmaatschappij Den Haag (Om Den Haag)
Contactpersoon:

Kitty van der Voorn, tel. 070 - 362 88 75, e-mail info@omdenhaag.nl Betrokken partijen:

MKB Den Haag, gemeente Den Haag, provincie Zuid-Holland, Kamer van Koophandel Haaglanden
Projectperiode:

september 2003 - december 2004
Aard project:

industrieel onderzoeksproject

In samenwerking met verschillende regionale intermediaire organisaties gaat Ontwikkelingsmaatschappij Den Haag een methode voor productgerichte milieuzorg ontwikkelen, toegespitst het regionale midden- en kleinbedrijf. De bedoeling is een substantiële impuls te geven aan de ontwikkeling en implementatie van PMZ in de regio Haaglanden. Onderdeel van het project is brede verspreiding van de resultaten.

Ontwikkelingsmaatschappij Den Haag (Om Den Haag) biedt ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties in de regio Haaglanden een platform voor samenwerking aan een vitale en duurzame stad. Duurzaam ondernemen is daarvan een voornaam aspect. Daarbinnen zal, naar verwachting, het belang van productgerichte milieuzorg voor MKB-bedrijven de komende jaren toenemen. In de perceptie van de MKB-ondernemer is milieuzorg echter nog sterk overheid- en regelgeving-gedreven. Men ervaart milieuzorg in de keten als relatief complex, terwijl de marktperspectieven van milieuvriendelijke producten onduidelijk zijn, net als de mogelijke bijdrage van PMZ aan de eigen concurrentiepositie. Al deze redenen staan de ontwikkeling en implementatie van PMZ in de weg.

In deze context wil Ontwikkelingsmaatschappij Den Haag een handreiking voor de ontwikkeling en implementatie van productgerichte milieuzorg ontwikkelen, toegespitst op het regionale MKB. De methode wordt vervolgens bij drie bedrijven in Haaglanden beproefd: bij een drukkerij, een kunststoffabrikant en een voedingsmiddelenbedrijf. Op vier bijeenkomsten, bedoeld voor veertig tot vijftig regionale industriële bedrijven, zullen de ervaringen van de proefprojecten worden besproken. Verder wordt een communicatie- en implementatieplan opgesteld dat tot doel heeft om ruim 200 bedrijven in relevante sectoren te informeren. Het is tevens de bedoeling om een aantal (grotere) gemeenten, provincies en Kamers van Koophandel over het project te informeren.