Gemeente Dordrecht


---

Kappen griend langs Wantijoevers

Vincent Brinkhof
Begin februari 2004 begint de gemeente met het kappen van grote delen van de griend langs de Wantijoevers bij Stadspolders. Deze griend bestaat vooral uit wilgen. De totale kapwerkzaamheden duren ongeveer anderhalve maand. Vanaf 1 april verwijdert de gemeente de omgezaagde wilgen.

De wilgen van de griend wortelen in de onderkant van de dijk. Het Waterschap De Groote Waard stelt als eis dat in hoofdwaterkerende dijken geen beplanting mag staan. De wortels van de wilgen kunnen namelijk een gevaar vormen voor de veiligheid van de dijk. Daarom kapt de gemeente de wilgen van de griend langs de Wantijoevers. Ook belemmert de griend het uitzicht over het Wantij voor bewoners uit Stadpolders.

De griend bestaat vooral uit wilgen en ligt tussen de N3 en de spoorbrug naar Papendrecht over het Wantij. Na de kap van de griend ontwikkelt zich in dit gebied een rietvegetatie. Riet is een goede oevervegetatie die met zijn wortels de bodem goed vasthoudt.

De gemeente kan pas na 1 april 2004 de omgezaagde bomen verwijderen. Vanaf dat moment is er toestemming van het Waterschap om vanaf de dijk te mogen werken.