Artsen zonder Grenzen


Soedanese vluchtelingen en burgers Tsjaad gedood bij luchtaanvallen vrijdag 30 januari 2004

Vluchtelingen uit Darfur en Tsjadische burgers zijn gisteren gedood en gewond geraakt bij een bombardement door de Sudanese vliegtuigen op Tine in Tsjaad. Het bombardement vond rond 8 uur gisterochtend plaats. Het team van AzG in Tine heeft gisteren 15 gewonden, waarvan twee ernstig, opgenomen.

Duizenden vluchtelingen uit Darfur in Sudan zijn naar Tine gevlucht. Ze verblijven daar in een droge rivierbedding op de grens van Tsjaad en Sudan. Een aantal bommen viel precies in de rivierbedding. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan één een kind van twee jaar.

De meeste gewonden die we tot nu toe hebben opgenomen zijn vrouwen of kinderen, zegt Sonya Peyrassol, coördinator van AzG in Tine. Twee van de zwaargewonden zijn ouderen. Het gaat in alle gevallen om gewone burgers.

In de afgelopen tien dagen heeft het team in Tine mensen opgevangen die bij bombardementen in Sudan ernstig gewond zijn geraakt door granaatscherven. Het was gisteren de eerste keer dat de Tsjadische stad Tine gebombardeerd werd.

Het merendeel van de patiënten die we behandeld hebben in de afgelopen tien dagen, had een spoedoperatie nodig, zegt Peyrassol. Bij veel mensen moest een arm of een been afgezet worden en anderen hebben ernstige interne verwondingen zoals geperforeerde organen.

Door de bombardementen van gisterochtend is grote paniek ontstaan onder de vluchtelingen in Tine. Een groot aantal van hen vlucht nu dieper Tsjaad in, weg van de Sudanese grens.

De situatie escaleert nu aan beide kanten van de grens, zegt Peyrassol. Er zijn nu meer dan 100.000 vluchtelingen in Tsjaad, waarvan er veel een groot gebrek hebben aan water, voedsel en onderdak.

---