Dienstenbond CNV

Grote reorganisatie bij Staal Bankiers
30-01-2004

Afgelopen maandag zijn de medewerkers van Staal Bankiers door de directie op de hoogte gesteld van de reorganisatie bij Staal Bankiers. Een bericht, wat de ergste vermoedens te boven ging.

Wij kunnen ons heel goed voorstellen, dat u met uw collegas en uw persoonlijke omgeving deze klap probeert te boven te komen. Uiteraard wensen wij u daar veel sterkte mee.

De realiteit blijft echter zoals deze is, en u mag van CNV Dienstenbond als uw zaakwaarnemer verwachten, dat wij de belangen van u en uw collegas goed zullen waarnemen. Er zullen naar het zich laat aanzien, volgens de plannen van uw directie, 250 arbeidsplaatsen moeten vervallen; waarvan 100 via outsourcing van ICT en backoffice. Ook valt te bezien wat er met de commerciële vastgoedactiviteiten gaat gebeuren.

Daarbij gaat CNV Dienstenbond ervan uit, dat de verantwoordelijkheid die de directie van Staal Bankiers hierin heeft onverkort tot uitdrukking moet komen. CNV Dienstenbond verwacht dat uw werkgever zich in zal spannen om de gevolgen van deze reorganisatie zoveel mogelijk te beperken.

Dat betekent:

1. Een goede partner, dan wel overnamekandidaat zoeken voor die bedrijfsonderdelen, die verkocht worden (vastgoed) dan wel via outsourcing (ICT en backoffice) buiten het bedrijf gesteld worden. Wat CNV Dienstenbond betreft gaat het dan met name om een goede regeling teneinde de arbeidsvoorwaarden van het personeel maximaal te waarborgen;

2. De begeleiding van hen die het bedrijf dienen te verlaten intensiveren door aanvullend op het sociaal plan de externe begeleiding van meer specifieke deskundigheid te voorzien.
3. Wij menen namelijk, dat de specifieke functies om begeleiding op maat vragen voor het zoeken gedurende een half jaar naar een passende functie met name buiten Achmea. Dit laatste omdat wij denken, dat er juist vanwege de specialistische vaardigheden en kennis moeilijk een plaats binnen Achmea te vinden is;
4. Inzicht verschaffen in de precieze functies waar de boventalligheid ontstaat waardoor op de juiste plek inzet gepleegd kan worden voor het opvangen van sociale consequenties.

CNV Dienstenbond weet op dit moment dat er tientallen miljoenen euros verlies geleden is. Voor een bedrijf van de omvang van Staal Bankiers is dat niet te dragen. Het voortbestaan zou dan in gevaar kunnen komen. Daarom zijn onze inspanningen erop gericht om een maximale werkgelegenheid te waarborgen, werknemers die met outsourcing te maken krijgen een goed pakket ook op de middellange termijn mee te geven en hen die hun functie verliezen een maximale kans te bieden op ander werk.

Wij zullen eveneens met de ondernemingsraad contact leggen zodat wij gezamenlijk dit traject voor u als personeel kunnen oppakken.

Inmiddels is er een afspraak gemaakt voor een eerste gesprek over deze reorganisatie met uw directie en vertegenwoordigers van Achmea Corperate HR, en wel op 6 februari aanstaande.

Vragen?
Indien u vragen en opmerkingen heeft, kunt u die stellen aan bestuurder Jeroen Warnaar, tel: (055)5772640 of (makkelijker gezien zijn beperkte telefonische bereikbaarheid) email: j.warnaar@cnvdibo.nl.

Tot slot nog dit: De vuist die wij als CNV Dienstenbond kunnen maken wordt alleen maar groter en sterker als er meer personeelsleden achter ons staan. Wijs uw ongeorganiseerde collega daarom eens op het nut van lidmaatschap!