Dienstenbond CNV

CNV vraagt gemeenten stijging lokale lasten nul te laten naderen 30-01-2004

Het CNV heeft de Nederlandse gemeenten een open brief gestuurd, met daarin het verzoek om, overeenkomstig de loonstijgingen, de gemeentelijke lasten in 2005 ook de nul te laten naderen. Hieronder de gehele tekst:

Utrecht, 27 januari 2004

Geacht college,

In november 03 hebben de werkgeversorganisaties en vakbonden het Najaarsakkoord ondertekend. In dit Najaarsakkoord is onder meer afgesproken om de lonen in 2004 te bevriezen en in 2005 de loonstijging tot nul te laten naderen. Door middel van deze brief vragen wij uw aandacht voor een belangrijke ondermijnende factor voor het draagvlak van dit economisch belangrijke Najaarsakkoord: de stijgende lokale lasten.

De instemming van het CNV met het Najaarsakkoord is gebaseerd op de mening van onze leden, welke met een meerderheid akkoord zijn gegaan. Desondanks was één van de belangrijkste argumenten tegen de ondertekening van het Najaarsakkoord het verlies aan koopkracht. Dit verlies aan koopkracht wordt mede veroorzaakt door de in het algemeen gestaag stijgende gemeentelijke lasten. Deze ontwikkeling ondermijnt het draagvlak voor de afgesproken loonmatiging en daarmee van de Nederlandse en uw lokale economie.

In het kader van het opstellen van uw begroting 2005 doen wij daarom een dringend beroep op u om de lokale lastenstijging tot nul procent te laten naderen, net zoals wij als sociale partners de loonstijging in 2005 tot nul procent zullen laten naderen. Op deze manier draagt u als gemeentebestuur óók bij aan het weer op gang brengen van onze economie.

Wij horen graag van u voor 1 mei aanstaande of u voornemens bent de lokale lastenstijging in 2005 tot nul te laten naderen. Op deze manier kunnen wij uw reacties in de media en tijdens het Voorjaarsoverleg aan de orde stellen.

Hoogachtend,

CNV Vakcentrale

Doekle Terpstra
voorzitter