GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 30 januari 2004 13:11
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil onderzoek werk veiligheidsdiensten Irak

(30 januari 2004)

In Amerika en Engeland is veel discussie over de gegevens van de veiligheidsdiensten over vernietigingswapens in Irak. De Amerikaanse onderzoeksleider Kay pleit voor onafhankelijk onderzoek daarnaar. GroenLinks wil onderzoek naar de Nederlandse informatieverzameling.

Er is nog steeds geen enkel bewijs voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. Het ziet er steeds minder naar uit dat die bewijzen nog gaan komen. De zogenaamde aanwezigheid van massavernietigingswapens was een belangrijke reden voor de oorlog in Irak.

David Kay, de voormalige Amerikaanse leider van het onderzoek naar massavernietigingswapens in Irak, heeft aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de analyses van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gefaald bij verwerven van adequate en juiste inlichtingen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.

De Nederlandse inlichtingen en veiligheidsdiensten hebben zich mede gebaseerd op de Amerikaanse inlichtingen. Deze informatie blijkt dus niet al te adequaat te zijn. Op basis van de verkregen Amerikaanse inlichtingen en de analyses van de AIVD en MIVD over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak gaf Nederland politieke steun aan de oorlog tegen Irak.

GroenLinks vindt dat de Nederlandse inlichtingendiensten te voorbarig Amerikaanse inlichtingen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak hebben overgenomen. Daarom pleit GroenLinks voor een onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop de Nederlandse diensten hun informatie vergaard en geanalyseerd hebben. Farah Karimi heeft daarover de onderstaande kamervragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie:


1. Heeft u het artikel gelezen 'Kay wil onderzoek naar veiligheidsdiensten VS'? (*)


2. Herinnert u zich het antwoord van uw ambtsvoorganger waarin deze stelt: 'De regering heeft telkens een eigen afweging gemaakt ten aanzien van de haar ter beschikking staande informatie', waaronder informatie verstrekt door het VS, VK en andere NAVO - bondgenoten, de presentatie in de VN Veiligheidsraad op 5 februari 2003 door Dhr. Powell, en het rapport van de Britse regering inzake massavernietigingswapens in Irak?


3. Hoe duidt u het antwoord van uw ambtsvoorganger in het licht van de recente uitlatingen van Kay dat de Amerikaanse inlichtingendiensten gefaald hebben bij verwerven van adequate en juiste inlichtingen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak? Welke conclusies trekt u ten aanzien van het werk van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten? Wat is uw oordeel ten aanzien van de informatie die beschikbaar werd gesteld voor Nederland en uiteindelijk de basis vormde voor de politieke steun die Nederland gaf aan de oorlog tegen Irak?


4. In hoeverre hebben de Nederlandse inlichtingendiensten in de kwestie Irak vooral gevaren op inlichtingen verkregen van de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten? Vindt u nog steeds dat de geleverde en geanalyseerde informatie door de Nederlandse inlichtingendiensten adequaat was?


5. Deelt u de mening dat de Nederlandse inlichtingendiensten te voorbarig Amerikaanse inlichtingen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak overgenomen hebben, gezien de fundamentele kritiek van Kay op het functioneren van de Amerikaanse inlichtingendiensten? Vindt er een evaluatie van het werk van de Nederlandse veiligheids- en inlichtingendiensten plaats? Zo ja, bent u bereid de Kamer over de uitkomsten te informeren? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u bereid tot een onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop de Nederlandse veiligheids- en inlichtingendiensten informatie over massavernietigingswapens in Irak vergaard en geanalyseerd hebben? Zo nee, waarom niet?


* de Volkskrant, 29 januari 2004


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -