HOUT EN BOUWBOND CNV

Driedaagse werkweek voor oudere bouwvakkers

De Hout- en Bouwbond CNV houdt zich aan de afspraken van het Najaarsakkoord. De bond zal bij de onderhandelingen voor de bouw-cao voor 2004 geen structurele looneis stellen. Wel wil de bond op 1 mei 2004 een eenmalige uitkering van 350 euro. Ook moet de kilometervergoeding 28 eurocent netto blijven. 'We voelen er niets voor dat werknemers geld mee moeten brengen als ze gaan werken voor de baas', stelt cao-onderhandelaar Maarten Post. Daarnaast wil de bond dat werkgevers de hogere ziektekosten compenseren. Het cao-overleg gaat 4 februari van start.

Werknemers in de bouw maken zich grote zorgen over de gesprekken met werkgevers en kabinet over vroegpensioen en levensloop. 'In de bouw wordt zwaar werk verricht. Vervroegd uittreden als je nog redelijk gezond bent, is een groot goed. De Hout- en Bouwbond CNV volgt de gesprekken in de Stichting van de Arbeid kritisch. Als deze gesprekken tot een onbevredigend resultaat leiden, zullen we in het cao-overleg met aanvullende voorstellen komen', aldus Post.

Om mensen de mogelijkheid te bieden in de bouw langer gezond door te werken, stelt de bond voor werknemers van 54 jaar en ouder twee extra seniorendagen te geven. Daarnaast moeten werknemers vanaf 57 jaar de mogelijkheid krijgen om drie dagen per week te gaan werken in combinatie met deeltijd-vroegpensioen.

De overheid heeft het zorgpakket uitgekleed. Werknemers moeten aanvullende verzekeringen afsluiten om dezelfde zorg te houden. De bond vindt dat werkgevers een deel van deze kosten moeten compenseren.

In de bouw-cao is heel veel geregeld. Het ontbreekt echter vaak aan de naleving van de regels. De Hout- en Bouwbond CNV pleit in zijn cao-voorstellen voor de oprichting van een instituut dat de naleving van de cao gaat controleren. Dat zal de bouw veiliger en gezonder maken. Met name de naleving van de Nederlandse cao door buitenlandse werknemers verdient grote aandacht. De bond vindt dat naleving van de cao ook moet worden opgenomen in de gedragscode van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf en in afspraken die de bedrijfstak met de overheid maakt.

Voor nadere informatie
Johan Slok: 06 - 53642713.

Odijk, 30 januari 2004.

30 jan 04 13:44