Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 29 januari 2004

Ontvangst ter gelegenheid van 150 jaar theologisch onderwijs in Kampen

Op vrijdag 30 januari 2004 ontvangt het gemeentebestuur van Kampen het curatorium en de wetenschappelijke staf van de twee Theologische Universiteiten in Kampen. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de heren drs. J. van Gelderen en prof. dr. F. van de Pol de zilveren legpenning van de stad Kampen.

In 2004 is het precies 150 jaar geleden dat het theologisch onderwijs in Kampen vorm en inhoud kreeg. Een gebeurtenis om bij stil te staan. In 2004 zijn er gedurende het hele jaar feestelijke activiteiten. De ontvangst in het stadhuis luidt het jubileumjaar in.

Tijdens de ontvangst wordt aan de heren drs. J. van Gelderen (Theologische Universiteit Oudestraat) en prof. dr. F. van de Pol (Theologische Universiteit Broederweg) de zilveren legpenning van de stad Kampen uitgereikt. Beide heren hebben sinds lange tijd op meer dan verdienstelijke wijze de stad Kampen in cultuurhistorisch opzicht gepromoot. De heer Van Gelderen is zeer actief met publicaties en lezingen over aspecten van en personen uit de Kamper geschiedenis. Hij heeft onder meer meegewerkt aan de uitgave door de Stichting IJsselacademie van de serie De Geschiedenis van Kampen. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de restauratie van de Kamper Synagoge en bij de herinrichting van de permanente presentatie over de Joodse geschiedenis in Kampen. De heer Van de Pol heeft eveneens uitvoerig bijgedragen aan de uitgave van De Geschiedenis van Kampen. Verder heeft hij diverse nationale en internationale publicaties geschreven over met name aspecten van het middeleeuwse en het 16^e en 17^e eeuwse Kampen. Te denken valt aan de publicatie de Susteren van Sanct-Agnetenhus door de Stichting IJsselacademie. Ook in zijn voordrachten in binnen- en buitenland speelt de geschiedenis van de stad Kampen een prominente rol.

Het programma voor 30 januari 2004 ziet er als volgt uit:

14.00 uur Muzikaal ontvangst

14.15 uur Welkomstwoord burgemeester mr. ing. J. Oosterhof

14.25 uur Toespraak gedeputeerde G.J. Ranter (loco-Commissaris van de Koningin)

14.35 uur Toespraak de heer G. Kwakkel, rector Theologische Universiteit Broederweg

14.45 uur Toespraak de heer H. v.d. Sar, voorzitter rectorium Theologische Universiteit Koornmarkt

14.55 uur Muzikaal intermezzo

15.05 uur Toespraak wethouder drs. R. de Boer

15.10 uur Afsluiting van het programma

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau communicatie van de gemeente Kampen, Burgemeester Berghuisplein 1, te Kampen. Tel. 038 339 27 17.