Unicef

PERSBERICHT

Postcodeloterij steunt baby-zorg en aidsvoorlichting met ¤1.6 miljoen

EXTRA STEUN VOOR KINDEREN SURINAME

Den Haag, 30 januari 2004 ­ Unicef gaat de komende jaren fors extra investeren in de toekomst van kinderen in Suriname. Die investering wordt mogelijk gemaakt door speciale steun van de Nationale Postcodeloterij. Met die toegekende ¤1.6 miljoen kan Unicef een programma opzetten voor baby- en peuterzorg in de binnenlanden en een landelijk programma voor aidspreventie onder jongeren. In Suriname leeft meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens. Nog geen 4% van de kinderen in het binnenland heeft toegang tot adequate baby- en peuterzorg. Door de wijdverbreide onwetendheid over hiv/aids onder jongeren dreigt de mondiale aids-epidemie ook in Suriname ernstige vormen aan te nemen.

De toekenning van ¤ 1.631.264,= voor Suriname komt bovenop de reguliere steun van de Nationale Postcodeloterij aan Unicef Nederland, die dit jaar ruim ¤15 miljoen bedraagt. In totaal ontving Unicef sinds 1993 zo'n ¤150 miljoen van de Nationale Postcodeloterij.

Unicef is al vele jaren actief in Suriname en besteedt daarbij extra aandacht aan de meest kwetsbare groepen uit de samenleving. De VN-Kinderrechtenorganisatie steunt projecten op het gebied van gezondheidszorg, veilig drinkwater, onderwijs, voeding en de rechten van vrouwen en kinderen. Unicef organiseert vaccinatiecampagnes, helpt families in het binnenland met de productie van voedsel, zorgt voor opleidingen van leerkrachten en voor de verbetering van onderwijsmateriaal.

Met het geld van de Postcodeloterij kan Unicef de komende twee jaar de baby- en peuterzorg uitbreiden in de districten Marowijne, Sipalwini, Para en Brokopondo. In concreto gaat het om het opzetten van adequate gezondheidszorg voor kinderen en zwangere vrouwen, kinderdagverblijven en goed onderwijs. Op dit moment heeft in het binnenland slechts 3,4% van alle kinderen tot acht jaar toegang tot deze voorzieningen. Eind 2007 moet dit 50% zijn. Het aidspreventie-project strekt zich uit over 150 lagere en middelbare scholen en 10 jongerenclubs door het gehele land. Meisjes en jongens krijgen uitgebreide voorlichting over onder meer het voorkomen van hiv/aids en tienerzwangerschappen, over hun eigen verantwoordelijkheid en over kinderrechten. Bovendien worden ook kinderen zelf getraind om voorlichting te geven aan hun leeftijdgenoten. In Suriname heeft zo'n 60% van de jongeren hun eerste seksuele contact voor ze 14 jaar zijn.