Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

PERSBERICHT

Rotterdam, 30 januari 2004

Zebra Magazine: themanummer over de discriminatie op de arbeidsmarkt

Deze week is het nieuwe themanummer verschenen van de LBR-uitgave Zebra Magazine, Discriminatie op de arbeidsmarkt, Over gedragscodes, verantwoord ondernemen, de rol van vakbonden, overheidsbeleid en vooroordelen op de werkvloer.

De arbeidsmarkt is van groot belang voor het creëren van gelijke kansen en integratie van etnische minderheden in de Nederlandse samenleving. Ook de Commissie Blok komt tot deze conclusie. Volgens de Commissie moeten het bestrijden van discriminatie en vooroordelen op de arbeidsmarkt actief ter hand worden genomen.

Onderzoek van FNV en LBR toont aan dat werkgevers het voor het merendeel niet nodig vinden beleid te ontwikkelen tegen discriminatie op de werkvloer, terwijl juist de werkvloer vaak een bron van klachten over discriminatie op grond van etniciteit is.

Hoewel de arbeidsmarktpositie van etnische minderheden de afgelopen tien jaar sterk is verbeterd, is de werkloosheid nog drie keer zo hoog als onder autochtonen. Uit een universitair onderzoek is gebleken dat bijna een kwart van de werkgevers nauwelijks bereid is allochtonen aan te nemen

Desondanks is het belangrijkste instrument om de arbeidsparticipatie van etnische minderheden te verbeteren, de Wet Samen, van het toneel verdwenen. Hoe de regering de vrijwillige registratie van het aandeel etnische minderheden in de personeelssamenstelling bij werkgevers wil stimuleren is vooralsnog onduidelijk.

Het themanummer Discriminatie op de arbeidsmarkt beschrijft de diverse facetten van discriminatie en diversiteit op de arbeidsmarkt en biedt mogelijke oplossingen voor de problemen op dit terrein.

In dit themanummer:


- Van de redactie


- Goed voorbeeld doet goed volgen Onderzoek naar bestrijden van racisme op de werkvloer - Daniel García Soto, Najat Bochhah en Sigrun Scheve


- Veel woestijn en een enkele prairie De werking van gedragscodes binnen overheidsorganisaties- Rebecca van Musscher


- Consument laat van zich horen Bedrijfsleven gedwongen tot maatschappelijk verantwoord ondernemen - Ralph du Long


- Een luis in de pels
Verzet binnen de vakbeweging tegen witte machtsstructuur Xiu Lin Tan


- Wegens succes afgeschaft
Beleid in- en doorstroom etnische minderheden: geen wettelijke verplichting meer - Eddie Nieuwenhuizen en Najat Bochhah


- Iedereen is anders
Pleidooi voor een open benadering van diversiteit in de arbeidssituatie - Rien Walravens


- Samen werken aan diversiteit
Nieuwe projectorganisatie reikt helpende hand - Ilse Crooy

Plus: Wet-en regelgeving op het gebied van de arbeidsmarkt; Drie korte interviews over de aanpak van discriminatie op de werkvloer; Berichten en aankondigingen; Jurisprudentie; Column van Rashid Novaire; Kwartaalbericht over racistisch en extreemrechts geweld in Nederland - Kafka.

Noot voor de pers:
Een jaarabonnement op Zebra Magazine (drie nummers) kost EUR 16,50. Zebra Magazine is ook los verkrijgbaar bij het LBR voor EUR 5,50, excl. portokosten. Bestellen is mogelijk via info@lbr.nl, tel. 010-2010201 of fax 010-2010222. Voor meer informatie over de inhoud van dit themanummer over discriminatie op de arbeidsmarkt kunt u contact opnemen met het LBR (tel. 010-2010201, mw. Najat Bochhah).


---
LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl