Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 30 januari 2004

Groen! roept paarse regering op advies bioveiligheidsraad te volgen: geen gemanipuleerd koolzaad in ons land
---

Groen! voorzitter Vera Dua en Europarlementslid Bart Staes roepen de federale ministers Van den Bossche en Demotte op ggo-koolzaad niet toe te laten op de Belgische markt. Ten laatste op 2 februari moet de federale regering hierover een beslissing nemen.

"De keuze is duidelijk", stelt Groen! voorzitter Dua. "Genetisch gemanipuleerd koolzaad hoort niet thuis op de Belgische velden, in de winkelrekken of op ons bord. De Belgische Bioveiligheidsraad heeft in zijn advies onomwonden gesteld dat het kweken van genetisch gemanipuleerd koolzaad schadelijk is voor het milieu. Dat blijkt trouwens uit grootschalige veldproeven in Groot-Brittannië."

Het advies van de Bioveiligheidsraad is echter niet bindend. Daarom zal de federale regering de knoop nu zelf moeten doorhakken. "Volgens de Europese richtlijn 2001/18/EG vormt het Britse onderzoek (de Farm Scale Evaluations) een gegronde basis om de aanvraag van Bayer Cropscience te verwerpen", zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen!. "De aanvraag is ingediend in 1996, en ondertussen is er al heel wat bezwarend materiaal opgedoken. Wilde planten en dieren gaan eraan kapot," gaat Staes verder. "En klassieke en biologische gewassen zullen besmet geraken met de genen die ontsnappen uit het genetisch gemanipuleerd koolzaad. Als de aanvraag wordt goedgekeurd krijgen we binnenkort enkel nog genetisch gemanipuleerde margarine op onze boterham."

"Het is in het belang van de keuzevrijheid van de consument én de landbouwers dat er geen genetisch gemanipuleerd koolzaad toegelaten wordt in ons land," aldus Dua en Staes. Komt daarbij dat de Belgische Vereniging van Verzekeringsondernemingen heeft laten weten dat ze weigert om kwekers van GGO's te verzekeren. "Dat wijst er nogmaals op dat het toelaten van GGO's neerkomt op spelen met vuur", besluiten Dua en Staes. "Paars moet oppassen, of het verbrandt de vingers aan dit dossier."

Bart Staes, Europees parlementslid 0475 37 27 57,
Vera Dua, voorzitter Groen!

Meer info:
http://www.bioveiligheidsraad.be/docs/BAC_2004_SC_084.pdf ...............................................
Persdienst Groen!
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/
Uit- of inschrijven op deze mailinglist:
ga naar http://www.groen.be/pers/
...............................................