Openbaar Ministerie

arnhem, 30 januari 2004


Oordeel Openbaar Ministerie naar aanleiding van intern politieonderzoek naar NEC-rellen

Tijdens de huldiging van de voetbalclub NEC in het centrum van Nijmegen op 29 mei 2003 hebben zich ongeregeldheden voorgedaan waarbij enkele mensen gewond zijn geraakt door beten van politiehonden. Naar aanleiding van klachten en een aangifte is in opdracht van de fungerend hoofdofficier van het arrondissementsparket Arnhem een onderzoek ingesteld door het Bureau Interne Onderzoeken van het politiekorps Gelderland-Zuid.

Uit dit onderzoek is het volgende naar voren gekomen. De hondengeleiders en hun honden werden ingezet ter ondersteuning van het optreden van de Mobiele Eenheid. Zij kregen van hun commandanten de opdracht om het plein te ontruimen.
Gezien het feit dat de hondengeleiders handelden in opdracht van hun leiding kan hen geen strafrechtelijk verwijt worden gemaakt.

De klachtenprocedure die door het strafrechtelijke onderzoek tijdelijk heeft stilgelegen, zal verder via de normale klachtenafhandelings- procedure van de politie Gelderland-Zuid worden afgehandeld. Daarbij zal ook de vraag worden beantwoord of een dergelijk bevel, gezien de omstandigheden, op zijn plaats was.