Openbaar Ministerie

30 januari 2004

Zeven jaar voor doodrijden pompbediende

De rechtbank te Utrecht heeft vandaag de man die op 16 augustus 2003 bij de Shellpomp De Slaag op de A1 tussen Baarn en Amersfoort na het tanken wilde doorrijden zonder te betalen en de pompbediende die dit wilde verhinderen aanreed, schuldig bevonden aan doodslag en veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Bij het voorval werd het slachtoffer van de motorkap afgeslingerd en kwam zodanig ten val dat hij drie dagen later, op 19 augustus, overleed.

De rechtbank achtte bewezen dat de man zag dat het slachtoffer zich op de motorkap bevond en dat hij in plaats van te stoppen, onverhoeds, met hoge snelheid en piepende banden is weggereden. Hij maakte hierbij slingerende bewegingen en remde en trok afwisselend op, met het doel het slachtoffer van de motorkap af te krijgen. De verklaring dat hij bang was om klappen te krijgen, beoordeelde de rechtbank als 'onbegrijpelijk'.

De hoge straf, twee jaar meer dan de eis van de officier, wordt ook ingegeven door het feit dat de man met opzet naar De Slaag reed omdat dit tankstation een goede vluchtweg biedt. Bovendien had hij eerder benzine gestolen en had eerdere confrontaties gehad. Daardoor wist hij wat er kon gebeuren en had hij in dit geval bewust de kans aanvaard dat het slachtoffer zou vallen en zou kunnen komen te overlijden. "Het gevolg van uw gedragingen was wel degelijk te voorzien. En als de alcohol uw oordeelsvorming heeft beïnvloed, dan is dat voor uw rekening", aldus de rechtbank. Verder beoordeelde de rechtbank het gedrag als 'niets ontziend' en onbegrijpelijk voor de nabestaanden en collega's. Dit alles leidde tot de hoge straf van zeven jaar. Aansluitend op de gevangenisstraf, zal de rijbevoegdheid worden ontzegd voor een periode van vijf jaar.