Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van vrijdag 30 januari 2004

Inspraakbijeenkomst nieuwe welstandsbeleid

Als gevolg van de nieuwe Woningwet moeten alle gemeenten vóór 1 juli 2004 een eigen gemeentelijke Welstandsnota hebben opgesteld. Het welstandsbeleid van de gemeente Meerssen wordt in juni 2004 door de gemeenteraad vastgesteld en is inmiddels in concept gereed. De gemeente Meerssen organiseert op dinsdag 3 februari 2004 een inspraakbijeenkomst over het nieuwe welstandsbeleid. De bijeenkomst vindt plaats in gemeenschapshuis De Stip, Past. Dom. Hexstraat 10 te Meerssen, aanvang 19.30 uur.
Tijdens deze bijeenkomst wordt het nieuwe welstandsbeleid toegelicht en hebben de aanwezigen alle gelegenheid vragen te stellen en hun mening kenbaar te maken.

Duidelijke richtlijnen. Onderzoek heeft aangetoond dat het welstandsbeleid effectiever kan. Het welstandsbeleid kan beter afgestemd worden op het overige beleid van gemeenten. Vandaar dat het Rijk wil dat elke gemeente een eigen Welstandsnota ontwikkelt, waarin alle richtlijnen voor welstandstoezicht worden beschreven. Op deze manier wordt het welstandsbeleid duidelijker en transparanter en kan de gemeente (ver)bouwplannen eenvoudiger en efficiënter toetsen.

Ter inzage. Het (concept)welstandsbeleid van de gemeente Meerssen bestaat uit twee nota's. In de kadernota Ruimtelijke Kwaliteit Zuid Limburg worden de algemene kaders voor het welstandsbeleid beschreven. In de lokale Welstandsnota is het welstandsbeleid voor de gemeente Meerssen uitgewerkt. Beide documenten zijn in samenwerking met de gemeenten Beek, Schinnen en Stein tot stand gekomen, onder leiding van de Stichting Ruimtelijke Kwaliteit Limburg. De nota's liggen van 22 januari 2004 t/m 19 februari 2004 ter inzage bij bureau Voorlichting & PR in het bestuurscentrum. Gedurende deze termijn kunnen schriftelijke en gemotiveerde inspraakreacties worden ingediend bij het college van B&W van de gemeente Meerssen, Postbus 90, 6230 AB Meerssen.

Tentoonstelling. In het bestuurscentrum (Beekstraat 51, Meerssen) vindt t/m 19 februari een tentoonstelling plaats over het nieuwe welstandsbeleid. Aan de hand van posters, kaarten van welstandsgebieden en bijbehorende criteria wordt het welstandsbeleid inzichtelijk gemaakt.

Veranderingen. De nieuwe Welstandsnota brengt veranderingen met zich mee. Zo kunnen bouw- en verbouwingsplannen waar een lichte bouwvergunning voor vereist is, in de toekomst aan de hand van een 'sneltoets' worden beoordeeld door een ambtenaar. Plannen waar u een reguliere bouwvergunning voor moet aanvragen, moeten echter nog steeds aan de Welstandscommissie worden voorgelegd. De Welstandscommissie zal de plannen voortaan toetsen aan de zogenaamde 'gebiedsgerichte' criteria. In de Welstandsnota is de gemeente Meerssen opgedeeld in verschillende welstandsgebieden. Ieder gebied heeft zijn eigen specifieke richtlijnen en criteria. Wat wel en wat niet mag, kan dus per gebied verschillen. Daarnaast zijn er ook nog specifieke criteria voor bepaalde typen bouwwerken, zoals (gevel)reclame en hoeksituaties.