VVD



Nieuws

29 jan 2004 - Vragen Griffith en De Krom over
drugsmaffia op Schiphol

Vragen van de leden Griffith en De Krom (VVD) aan de Minister van Justitie en de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over de drugsmaffia op Schiphol.

1. Heeft u kennis genomen van de uitlatingen van de kernteamchef Randstad Noord, de heer van Dorp over de georganiseerde misdaad op Schiphol?

2. Klopt het dat de georganiseerde criminaliteit werknemers en (opsporings) ambtenaren onder bedreiging of door omkoping betrekt bij criminele activiteiten? Hoeveel werknemers en ambtenaren zijn de afgelopen twee jaren opgepakt en daarnaast strafrechtelijk vervolgd wegens betrokkenheid bij criminele activiteiten op Schiphol?

3. Zijn de adviezen over preventie van criminaliteit die KTR aan bedrijven op Schiphol verstrekt vrijblijvend? Wat gebeurt er als de bedrijven de adviezen naast zich neerleggen en geen of onvoldoende beveiligingsmaatregelen nemen?

4. Wat vindt u van de uitlatingen van de heer van Dorp dat meer moet worden gedaan om de criminaliteit op Schiphol te bestrijden? Welke drastische maatregelen zijn genomen of zijn nodig of gaat u nemen om de georganiseerde (drugs)criminaliteit op Schiphol beter te bestrijden? Onder wiens verantwoordelijkheid gebeurt dat? Wat is de rol van het bedrijfsleven hierin en wat is de rol van de overheid?

5. Welke maatregelen zijn genomen om de verleiding die er is op Schiphol om te profiteren van de drugssmokkel, te weerstaan? Wanneer is het integriteitsplatform Schiphol opgericht? Welke organisaties zitten in het integriteitsplatform en wat zijn hun verantwoordelijkheden en taken?

6. Wat vindt u van de uitlatingen van de heer van Dorp dat de nationale recherche op zo'n complex logistiek knooppunt als Schiphol aanwezig moet zijn? Bent u voornemens dat te doen? Zo nee, waarom niet?

7. Kunt u aangeven hoeveel drugs er de afgelopen vijf jaren in beslag zijn genomen via het vrachtverkeer? Is er sprake van een toename of een afname? Kunt u aangeven welke ontwikkelingen er zijn ten aanzien van de drugsstromen op Schiphol en welke stappen worden naar aanleiding van deze ontwikkelingen worden ondernomen?

8. Is er sprake van een toename van de hoeveelheid in beslaggenomen drugsvracht sinds de extra honderd procent controle op Schiphol?

9. Is er een klokkenluidersregeling voor de werknemers en de (opsporings)ambtenaren op Schiphol? Zo ja, hoe vaak is daarvan gebruik gemaakt, zo nee, waarom niet en bent u bereid die in te stellen?

10. Kunt u aangeven uit welke landen de meeste drugsvrachten vandaan komen? Wat wordt er gedaan om beter samen te werken met deze landen om onder meer de controle op de vracht te verbeteren?

11. Zijn er tijdens het werkbezoek van de minister van Justitie aan de Nederlandse Antillen nadere afspraken gemaakt om de drugscriminaliteit en de drugssmokkel richting Nederland aan te pakken? Kunt u de kamer hierover informeren?

29 januari 2004