Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Nieuwe aanpak problematiek Markt en Overheid
Nummer: 459

Datum: 30-01-2004


De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken, minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en minister Donner van Justitie ingestemd met een nieuwe aanpak voor de problematiek van markt en overheid. Het eerder ingediende wetsvoorstel markt en overheid zal worden ingetrokken, omdat daarmee de autonomie van overheden te sterk wordt beperkt en het tot hoge administratieve en bestuurlijke lasten kan leiden.
De overheid kan als ondernemer gebruik maken van voordelen uit hoofde van haar publieke functie en daardoor particuliere ondernemingen oneerlijke concurrentie aandoen. De omzet van de overheid als onderneming is aanzienlijk. Deze bedraagt circa ¬ 2,5 miljard aan rechtstreekse ondernemingsactiviteiten en circa ¬ 25 miljard aan omzet via overheidsbedrijven.
De nu gekozen aanpak van markt en overheid houdt in:

- het opnemen van gedragsregels in de Mededingingswet voor overheden die als onderneming goederen en diensten aanbieden. Op grond van deze gedragsregels mag een overheid haar ondernemingsactiviteiten niet meer financieren door middel van kruissubsidie uit de collectieve middelen. Ook mag de overheid gegevens die zij heeft verkregen uit haar publieke functie niet gebruiken voor commerciële activiteiten en moet er een bepaalde functiescheiding zijn tussen toezichthoudende taken en commerciële activiteiten. Daarnaast mag een overheidsorganisatie haar eigen overheidsbedrijven geen onevenredige voordelen geven.
- het onderzoeken of via de Algemene Wet Bestuursrecht aanvullende eisen moeten worden gesteld aan een overheidsbesluit om als ondernemer te gaan opereren en of rechtsbescherming kan worden geboden.