Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 30 januari 2004

LPF eist opstappen van directeur AIVD

Na het lezen van de vervolgrapportage over de beveiliging van Pim Fortuyn is er voor de Lijst Pim Fortuyn maar één conclusie mogelijk: de AIVD heeft ernstige blunders begaan ten aanzien van de beveiliging van Fortuyn. Het is dan ook niet meer dan logisch dat AIVD-directeur Sybrand van Hulst nu eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt, en opstapt.

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten schetst in het afgelopen woensdag verschenen rapport een beeld van een buitengewoon wanordelijke organisatie. Uit het rapport blijkt dat de twee ambtenaren, die door de commissie Van den Haak nooit gehoord werden en die de aanleiding vormden voor een aanvullend onderzoek, wel degelijk sleutelrollen vervulden binnen het systeem van de persoonsbeveiliging.

Daarnaast komt aan het licht dat de Technische Evaluatie Commissie (TEC), die destijds minister van Binnenlandse Zaken Klaas de Vries adviseerde, in een vergadering op 7 mei 2002, wijzigingen in haar notulen heeft aangebracht. In de notulen, daterend van voor de moord op Fortuyn, werd melding gemaakt van de naam van degene binnen de KLPD die navraag zou doen bij de Rotterdamse politie naar eventuele dreigingsinformatie. De aangewezen persoon heeft dat om onduidelijke redenen echter nooit gedaan. Nota bene een dag na de moord op Fortuyn werden de notulen gecorrigeerd: een ander zou belast geweest zijn met het inwinnen van informatie bij de Rotterdamse politie.

Woordvoerder Eerdmans is van plan om volgende week in de Tweede Kamer een debat aan te vragen: Het beeld van de chaos is nu compleet. Er is in deze kwestie sprake van politieke en ambtelijke schuld. Dat moet nu maar eens toegegeven worden. Desnoods dring ik aan op een parlementair onderzoek.