Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Gemeentelijk lasten en de CNV nul-lijn:een onmogelijke spagaat (30/01/04)

De gezamenlijke CNV-bonden hebben een oproep gedaan aan de gemeenten om volgend jaar de gemeentelijke lasten niet te laten stijgen. De CNV-bonden blaffen tegen de verkeerde boom. De angst voor koopkrachtverlies is begrijpelijk, maar de hoogte van de gemeentelijke heffingen komt niet uit de lucht vallen. Dit is een resultante van een afweging van vaak tegenstrijdige belangen.

Dit laat zich illustreren aan de hand van het armoede- en reïntegratiebeleid. Op beide terreinen hebben de vakbonden gemeenten opgeroepen om actie te ondernemen, teneinde de rijksbezuinigingen op te vangen.Veel gemeenten zijn hiertoe overgegaan en maken ondanks rijksbezuinigingen van 900 miljoen middelen vrij voor o.a. het omzetten van ID-banen en bestrijding van armoede. In eerste instantie wordt dit gefinancierd door in de gemeentelijke kosten te snijden, waarbij vakbonden pleiten voor behoud van werkgelegenheid. Het laatste kan niet gerealiseerd worden zonder de (stijging van) gemeentelijke belastingen.
De individuele gemeente maakt in alle openheid soortgelijke afwegingen op velerlei terreinen. De gemeentelijke lastenstijgingen wijken de afgelopen periode overigens niet in ongunstige zin af van de ontwikkeling van de rijksbelastingen. Om een dergelijke stijging (die in het jaar 2004 circa 3,50 per gezin per maand bedraagt) als onaanvaardbaar en schadelijk voor de economie te kenschetsen is te gemakkelijk.

De door de CNV gewenste zekerheid vóór 1 mei is overigens ook niet te geven. De kabinetsplannen rond de gedeeltelijke afschaffing en maximering van de OZB brengen gemeenten in een zodanig onzekere financiële positie dat een ordentelijke begrotingsvoorbereiding in gevaar komt, tenzij het Rijk op zeer korte termijn duidelijkheid aan gemeenten verschaft.

Den Haag, 30 januari 2004