Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Persberichten

Maatregelen ter voorkoming Aviaire Influenza

27 januari 2004 - Minister Veerman heeft vandaag, mede namens zijn collega van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregelen die zijn genomen ter voorkoming van Aviaire Influenza (AI) in Nederland. De situatie baart de ministers ernstige zorgen omdat de verspreiding van het virus zeer snel gaat. Bovendien betreft het een virus dat gevaarlijk blijkt voor de mens.

Maatregelen EU
De EU heeft per 23 januari een importverbod afgekondigd voor pluimveeproducten uit Thailand. Vanuit de andere landen waar de ziekte heerst, worden geen pluimveeproducten geïmporteerd. Er bestond al een importverbod van levend vee uit landen uit de getroffen regio. Minister Veerman dringt er bij de EU op aan om vergelijkbare maatregelen te treffen voor de import van siervogels uit risicolanden. Tot op heden geldt voor deze categorie dieren een 30 dagen quarantainemaatregel. De situatie in Azië wordt door de Nederlandse overheid in nauw contact met de Europese Commissie en de lidstaten op de voet gevolgd.

Vliegverkeer
Minister Veerman bepleit in Brussel het nemen van hygiënemaatregelen op luchthavens. Hoewel de kans op verspreiding in het veterinaire circuit via het vliegverkeer niet groot wordt geacht door deskundigen, pleit minister Veerman voor het nemen van hygiënemaatregelen op luchthavens. Het gaat dan om de ontsmetting van schoenen met behulp van matten en het controlen van de bagage. Dit is van groot belang omdat verspreiding van het virus het beste bij de bron kan worden voorkomen. Woensdag 28 januari vindt overleg plaats met partijen om hygiënemaatregelen vast te stellen voor rechtstreekse vluchten vanuit risicolanden op Schiphol.


Postbus 51
In interdepartementaal verband is besloten tot een intensivering van de voorlichting aan reizigers naar de risicolanden. Zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de reisadviezen voor negen landen aangepast. Daarbij is uitdrukkelijk aandacht besteed aan risicovolle handelingen zoals direct contact met pluimvee en dierlijk materiaal. Deze informatie wordt ook via Postbus 51 bekend gemaakt. Vanuit Nederland wordt bij de Europese Commissie gepleit voor een Eu-brede informatiecampagne voor reizigers naar Azië.

Betrokken partijen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volgt nauwlettend de gevolgen voor de Nederlandse reiziger. Deze gevolgen worden besproken in het interdepartementaal beleidsteam. De departementen van VWS en Buitenlandse Zaken zijn hier nauw bij betrokken. Alle pluimveehouders worden door het Productschap voor Vlees en Eieren (PVE) benaderd om zeker te stellen dat uiterste bedrijfshygiëne in acht wordt genomen en vooral geen contacten plaatsvinden met geïmporteerde siervogels. Via de landelijke organisatie van hobbydierhouders wordt vergelijkbare voorlichting gegeven.

Achtergrond
Op 15 december 2003 is voor het eerst melding gemaakt van Aviaire Influenza in Zuid-Korea. In de weken daarna is Aviaire Influenza gemeld vanuit een aantal daaromheen liggende landen, te weten Vietnam, Japan, Taiwan, Pakistan, Cambodja, Indonesië, Thailand, China en Laos. Tevens zijn er aanwijzingen voor besmetting in Myanmar, Saoedi-Arabië en Bang ladesch.

Het gaat om Aviaire Influenza typeH5N1. De uitbraak in Nederland vorig jaar, betrof het type H7n7. Naast miljoenen stuks pluimvee zijn er in Vietnam inmiddels ook zes mensen overleden aan een besmetting met het H5N1 virus. Ook in Thailand zouden twee mensen zijn overleden als gevolg van besmeting met het virus. Overigens is tot op heden geen besmetting van mens tot mens aangetoond. De oorzaak van de besmetting van mensen is gelegen in directe contacten tussen mensen en AI besmette dieren.

Pers


---