Nieuw-Vlaamse Alliantie


De N-VA in het Vlaams Parlement (In de week van 26 tot 30 januari) (30/01/04)

Chris Vandenbroeke interpelleerde donderdag minister Vanderpoorten over de hervorming van de lerarenopleidingen en van de academische lerarenopleiding in het bijzonder. Het antwoord was verrassend omdat de Vlaamse Regering besliste tijdens deze ambtsperiode géén initiatieven meer te nemen om de lerarenopleidingen te hervormen naar het bachelor- en mastermodel. Er komt met andere woorden geen eind aan de totale onduidelijkheid waarin duizenden studenten, docenten, lectoren en directies van de lerarenopleidingen op dit ogenblik verkeren. Hun en onze ergste vrees wordt bewaarheid: de hervorming van de lerarenopleiding wordt op de lange baan geschoven. De N-VA wil er (bij de volgende regering) op aandringen om rekening te houden met de internationale trend tot professionalisering van de opleiding tot leraar. Wij weigeren resoluut onze afgestudeerde leerkrachten op te zadelen met een internationale concurrentiehandicap. Zo is het duidelijk dat de academische lerarenopleiding met het behalen van een mastertitel (master na master) dient te worden afgesloten.

Deze week werd Vlaams minister van Binnenlandse aangelegenheden Paul Van Grembergen openlijk afgevallen door zijn partij. In de pers engageerde de minister zich nog dat hij, in uitvoering van resoluties van het Vlaams Parlement, de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V) vóór de verkiezingen van 13 juni wou realiseren. Hij stuurde naar alle Vlaamse schepencolleges een brief met het verzoek de burgemeesters van Halle-Vilvoorde te steunen in hun eis tot de splitsing vóór 1 april 2004. Ook zou hij geen sancties ondernemen tegen de schepenen die de Europese verkiezingen boycotten (sancties tegen burgemeesters is nog steeds de bevoegdheid van zijn federale collega). Dit standpunt staat in schril contrast met de houding die zijn partijgenoten van Spirit vorige week in de Kamer aannamen, toen zij tegen een reeks amendementen van volksvertegenwoordiger Geert Bourgeois (N-VA) stemden om via de kieswet de splitsing in de praktijk om te zetten. Het antwoord van de blijkbaar teruggefloten minister Van Grembergen op vragen in het Vlaams parlement woensdag was dan ook ronduit bedroevend: hij herhaalde zijn intentie om niet op te treden tegen de schepenen, maar verwees het dossier van de splitsing van B-H-V door naar het Forum en naar de Vlaamse regeringsvorming na de verkiezingen van 13 juni.

Uit een studie van de werklast op de rechtbanken bleek dat de Hoven van Beroep te Antwerpen en Gent met een tekort van respectievelijk 19 en 17 raadsheren zitten. Ook de Rechtbank van Eerste Aanleg te Dendermonde bleek uit een advies van de Hoge Raad voor Justitie te kampen met een onderbezetting. De huidige federale PS-Minister van Justitie heeft echter enkel oog voor Wallonië. Met haar wetsontwerp wil minister Onkelincx de personeelstekorten voor de rechtbank in Charleroi en het Hof van Beroep te Bergen aanpakken. In het Vlaams Parlement was Kris Van Dijck mede-indiener van een belangenconflict tegen dit wetsontwerp omdat het nadelig is voor de rechtzoekenden in Vlaanderen. Met dit wetsontwerp wordt immers enkel tegemoet gekomen aan de vraag tot bijkomende magistraten in Wallonië terwijl de noodzaak tot uitbreiding in Vlaanderen vaststaat. De behandeling ervan werd uitgesteld tot volgende week omdat de paarse meerderheid de belofte van de federale premier wil nagaan om een correctie door te voeren. Wordt vervolgd.

Auteur:
Vlaamse parlemenstleden
Chris vandenbroeke, Kris Van Dijck en Jan Loones

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02 552 42 07
Fax: 02 217 35 10
E-post: Peter.Buysrogge@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be