Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Kathleen Van Brempt wil ouderschapsverlof toegankelijker maken en uitbreiden

Staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het werk Kathleen Van Brempt wil het ouderschapsverlof toegankelijker maken voor meer mensen, door de maandelijkse premie op te trekken. Daarnaast wil ze het recht ook uitbreiden, in lengte en in leeftijd van de kinderen. Vandaag bestaat dit recht op ouderschapsverlof voor elke ouder die kinderen heeft tot 4 jaar, en die tenminste 12 maanden bij dezelfde werkgever heeft gewerkt. Niet iedereen kan dit recht opnemen omdat de premie te laag is bijvoorbeeld of omdat men nog geen jaar gewerkt heeft voor eenzelfde werkgever. Dit zou veranderd moeten worden. Kathleen Van Brempt werkt samen met minister van Werk Frank Vandenbroucke aan een voorstel aan de Ministerraad.

Ouders kunnen hun ouderschapsverlof voltijds opnemen (3 maanden), halftijds (6 maanden) of 1/5de (15 maanden). Ze krijgen hiervoor een federale premie van 547 euro per maand (bij voltijds verlof). Hier bovenop komt nog een Vlaamse premie. De laatste jaren heeft ouderschapsverlof een hoge vlucht genomen. Tussen december 2001 (8.063) en december 2003 (19.770) nam het aantal ouderschapsverloven toe met 11.707 personen (+145%).
Toch zijn er vandaag nog heel wat mensen die uit de boot vallen. Ongeveer 13% van de ouderschapsverloven wordt opgenomen door mannen (2.656). Deze groep mannen zijn vooral hoger geschoolden van wie de partner eveneens een hogere opleiding genoot. Arbeiders blijken bijna nooit voor ouderschapsverlof te kiezen. Dit blijkt uit een studie van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen.

Kathleen Van Brempt doet een voorstel om het ouderschapsverlof toegankelijk te maken voor méér mensen. Ze wil hiertoe de premie verhogen, zodat ook mensen met lagere inkomens hun ouderschapsverlof kunnen opnemen. Deze verhoging zal in stappen gebeuren rekening houdend met de budgettaire marges. Ouders die dit wensen zullen hun ouderschapsverlof ook kunnen spreiden over vier (of in de toekomst zelfs meer) maanden. Ze zullen dan wel moeten kiezen tussen de hogere premie of de extra tijd. Daarnaast zal de leeftijdsgrens van het kind gradueel opgetrokken worden tot 16 jaar. Het zijn namelijk niet alleen jonge kinderen die aandacht en zorg nodig hebben. Met dit voorstel volgt ze het regeerakkoord waarin staat dat het ouderschapsverlof in deze legislatuur zal uitgebreid worden.

Kathleen Van Brempt wil met deze maatregel werk en privé-leven beter combineren.
Uit onderzoeken blijkt namelijk dat de combinatie van arbeid en gezin (bijvoorbeeld de mate dat iemand verlof kan opnemen) een impact heeft op de stress (piekeren, behoefte om na het werk te herstellen, slaapkwaliteit). Van de werknemers die in de huidige job geen stress rapporteren ziet 53% de huidige job haalbaar tot zijn/haar zestigste, terwijl dit bij werknemers die wel stress rapporteren slechts 36% is. Werken aan stress, waarvan een goede combinatie van gezin en arbeid slechts één maar wel een belangrijk facet is, beïnvloedt dus de perceptie van de mensen ten aanzien van het einde van de loopbaan.