Gemeente Dordrecht


Dordrecht investeert in hoger beroepsonderwijs

Het college van B&W is akkoord gegaan met het voorstel van de hogescholen INHOLLAND en Rotterdam om de PABO opleidingen met ingang van 1 september 2005 te huisvesten in de binnenstad van Dordrecht aan het Achterom. Hogeschool Rotterdam en Hogeschool INHOLLAND hebben een overeenkomst om in Dordrecht met ingang van 1 september 2004 samen te werken. Dit betreft met name de PABO-opleidingen en de opleiding tot tweedegraads leraar in het VMBO. Beide hogescholen hebben nu eigen huisvesting. De nieuwe gezamenlijke huisvesting zal een extra impuls geven aan de samenwerking. Ook de gemeente Dordrecht geeft hiermee een impuls aan het hoger beroepsonderwijs.

De verhuizing van de twee opleidingen is een verbetering van de huidige huisvesting van de scholen. Vestiging aan de rand van de binnenstad geeft een grotere uitstraling op het centrum en levert een bijdrage aan de levendigheid in de binnenstad. Het bundelen van de twee opleidingen versterkt de potentie van de da! g- en deeltijdopleiding en bevorde rt en stimuleert de doorstroom naar beroepsonderwijs. Daarnaast zal de nieuwe huisvesting een bijdrage leveren aan de toename van het aantal studenten. Het college stelt de gemeenteraad voor een bedrag van ¤ 1 miljoen ter beschikking te stellen voor de hogescholen als bijdrage in de verbouwing van en de verhuizing naar het pand Achterom.

De verhuizing van de twee PABO-opleidingen naar de binnenstad van Dordrecht brengt een domino-effect met zich mee. Het Centrum voor Werk en Inkomen verhuist naar de Hellingen en komt in hetzelfde pand als de Sociale Dienst.

De gemeente en de scholen werken gezamenlijk aan een plan van aanpak. De overeengekomen besluiten worden in een convenant vastgelegd. De commissie Onderwijs & Welzijn behandelt het voorstel in haar vergadering van 11 februari. In maart wordt het voorstel met een advies van de commissie voorgelegd aan de gemeenteraad.