DOKTERS VAN DE WERELD

Aanslag op Palestijnse Rode Halve Maan in de Gaza strook

De medische humanitaire organisatie, Dokters van de Wereld, werkt in de Gaza strook samen met de noodhulp diensten van de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS). Het team van Dokters van de Wereld was in de morgen van 28 januari 2004 getuige van het onder vuur nemen van een Palestijnse Rode Halve Maan ambulance door het Israëlische leger dat een inval deed in het zuidoosten van Gaza. De aanslag gebeurde op het moment dat de ambulance bezig was met het uitvoeren van een reddingsoperatie.

Bij het aanbreken van de dag drongen Israëlische tanks en militaire voertuigen uit de kolonistenvestiging Netzarim het gebied van Zeitoun binnen, één van de zuidoostelijke buitenwijken van Gaza. Rond 7.30 uur werd een ambulance van de Palestijnse Rode Halve Maan in Gaza opgeroepen om de gewonden te verzorgen. De ambulance medewerkers wilde op enkele meters afstand van gewapende Israëlische militairen twee gewonden verzorgen. Op het moment dat de medewerkers de slachtoffers benaderden, werd de ambulance beschoten vanuit Israëlische voertuigen. De kogels doorboorden de voorruit van de ambulance.

De bestuurder van de ambulance is lichtgewond geraakt door de rondvliegende glasscherven. De ambulance medewerker en de bestuurder waren uiteindelijk in staat om de gewonden te verzorgen, nadat zij zichzelf een tijd schuil hadden gehouden.

Beide medewerkers en de rest van het team van Dokters van de Wereld bevestigen dat hun ambulance ten alle tijd herkenbaar was met sirenes en zwaailichten. Nadat de ambulance de plek van aanslag verliet, ontstonden in het gebied twee branden.

Dezelfde ochtend, tijdens de inval van het Israëlische leger, zijn vijf gewonden verzorgd en zes omgebrachte Palestijnen vervoerd door de Palestijnse Rode Halve Maan ambulance medewerkers. Voor zover bekend zijn er tenminste 8 Palestijnen gedood en 7 Palestijnen gewond geraakt. Dokters van de Wereld veroordeelt deze aanvallen, zoals die zijn uitgevoerd op het medische personeel en hun voertuig, sterk. Dergelijke acties zijn grove schendingen van het humanitaire recht, vooral ten aanzien van de 4e conventie van Genève betreffende de bescherming van burgerbevolking (art. 18, 20 en 21).


-----------------------------------------