VERENIGING VNO-NCW



VNO-NCW vindt besluit opheffen embargo China verstandig

Den Haag, 30 januari 2004 - VNO-NCW vindt het besluit van het kabinet om akkoord te gaan met de opheffing van het Europese wapenembargo tegen China verstandig en realistisch. Nederland zal in een ongewenst dubbel isolement komen als het in Europa tegen het opheffen van het wapenembargo stemt en daarmee een veto uitspreekt.

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin de regering wordt uitgenodigd tegen de opheffing van het wapenembargo door de Europese Unie te stemmen. Hoewel er nog geen concreet besluit is genomen door de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten, lijkt zich in Europa overeenstemming af te tekenen vóór de opheffing van het embargo van 1989. Nederland zou door een veto uit te spreken de wens van een grote meerderheid doorkruisen.

Nederland zou met zo'n blokkade tegenover de grote en kleinere lidstaten komen te staan en riskeert dan bovendien de handelsbetrekkingen met Beijing. Ronduit verkeerd, want dat is slecht voor Nederland en slecht voor de economie. Het verleden heeft aangetoond dat dergelijke risico's levensgroot aanwezig zijn. Op een herhaling zit het Nederlandse bedrijfsleven niet te wachten.

China ontwikkelt zich in snel tempo tot een economische wereldmacht. Voor Nederlandse ondernemingen staat er dus veel op het spel. Een geïsoleerde, anti-Chinese opstelling zal zeker gevolgen hebben voor onze positie op de groeiende Chinese markt.


---

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588

30 jan 04 16:56